En våldtäkt på toa är också på riktigt

Vi kan inte ta parti för eller emot”, säger de på Bjästa­skolan i Örnsköldsvik om Linnea som 14 år gammal våldtogs på toaletten en vanlig skoldag.

Jag trodde först att jag hörde fel. Så jag spelade upp Uppdrag gransknings reportage igen. Och det är så de säger. De ”tar inte ställning” för en flicka som våldtagits av en annan elev.

De vill vara ”neutrala”.

Ett år har gått sedan Linnea berättade för polisen. En 15-årig pojke erkände och dömdes i tingsrätt och hovrätt. Men processen fortsatte, på nätet.

I den lynchningen deltog tusentals ungdomar. Deras dom var skoningslös. Linnea ljuger. Linnea är en hora. Linnea borde våldtas på riktigt för att få sig en läxa. Och så vidare.

Att högstadieungdomar förtalar varandra på nätet är allvarligt. Men det chockerande är hur de vuxna hjälpte till att bygga lögnen.

Inte kan väl den där killen ha begått en våldtäkt? Som är så trevlig. Snygg. Kan få vilken tjej som helst.

Ett helt år gick. Rektorn Inger Karlsson hade inte läst en rad av förtalskampanjen på nätet när SVT-reportern kom till Bjästaskolan.

Läraren som ansvarar för antimobbningsarbetet säger att hon inte kan ta ställning. ­Fritidsledaren är ”neutral”.

Prästen Lennart Kempe tyckte det var ”fint” när den våldtäktsdömde pojken dök upp i kyrkan till avslutningen. Fast han hade besöksförbud mot Linnea.

Jag började hoppas att kunskapen ökat. Det var trots allt tvåhundra år sedan våldtäktsförsök på sin höjd ledde till bötesstraff.

Sedan gjorde vi våldtäkt inom äktenskapet straffbart.

Vi lärde våra döttrar att ett nej är ett nej.

Vi stiftade nya lagar.

Vi bestämde oss för att om en tjej är berusad och inte kan värja sig kan det ändå vara våldtäkt.

Men Linnea blev inte trodd. Myterna om våldtäkter visade sig livskraftiga. Flickor som inte överfallits av en galen gubbe i en park är inte våldtagna på riktigt.

Dumheten och flatheten tog över i Örnsköldsvik. Och granne med flatheten bor ondskan.

Linnea flyttade till en internatskola många mil bort.

Pojken som våldtog henne på en toalett begick ännu en våldtäkt. Han dömdes till ungdomsvård.

Förra året anmäldes nästan tvåtusen våldtäkter mot barn under femton år.

Följ ämnen i artikeln