Var boksigneringen ett pr-jippo?

Dagen efter tårtattacken kallade Sverigedemokraterna till presskonferens för att berätta om förslag inom fem politikområden.

Då något av de övriga småpartierna lanserar program brukar intresset vara måttligt, men 16 reportrar och tolv fotografer släpade sig till riksdagen och låtsades vara intresserade.

Naturligtvis brydde sig inte journalisterna om frågor som att "användandet av icke-domesticerande djur inom cirkusnäringen snarast ska fasas ut", utan hoppades på att få prata med Jimmie Åkesson om överfallet på Södermalm.

Ligger det ett välregisserat pr-jippo bakom detta? Jag ställer inte frågan för att förminska allvaret i attacken.

Tvärtom, det är viktigt att politiker och opinionsbildare från vänster till höger har fördömt den. Politik ska bedrivas med demokratiska metoder. Det finns för övrigt skäl att fråga sig hur säkerheten kring en kontroversiell politiker kan vara så dålig i ett land där två ledande politiker har blivit mördade.

Men det är kanske ingen slump att presskonferensen sker dagen efter Nytorget. Sverigedemokraterna visste vad som skulle ske då partiledaren satte sig för att signera böcker i den stadsdel i Stockholm som mer än någon annan del av Sverige kommit att symbolisera motståndet mot dem, nämligen protester och uppståndelse.

På podiet stod tre prydligt klädda män - företrädare för partiet vinnlägger sig om att vara proprast inom svensk politik - och lade fram förslag i högt tempo inför de stundande landsdagarna.

Riksdagsledamot Johnny Skalin pratade om att Sveriges befolkning har för lite att säga till om i EU och framförde partiets gamla krav på folkomröstning om utträde.

– Varför vill ni avveckla bankunionen? Sverige är inte ens med i bankunionen, undrade en journalist.

– Vi tar frågorna när vi pratat klart, svarade partisekreterare Björn Söder.

Efter utläggningar om landsbygd och arbetsmiljö tog riksdagsledamot Richard Jomshof över och berättade om partiets näst största profilfråga, kriminalpolitiken.

Mer resurser till polisen, slopad rabatt för tonåringar som döms för brott, strängare straff för vapenbrott.

Vi slapp det eviga tjatet om invandring, men den frågan sköter å andra sidan numera primärt det inofficiella organet Avpixlat och andra sajter i nätets undervegetation fiffigt nog åt partiet.

Den efterföljande frågestunden hann knappt börja då någon viskade "han kommer", varefter pressuppbådet sprang ut och lämnade de tre herrarna åt sitt öde.

Reportrar och fotografer trängdes, puttades och pratade i mun på varandra i en ring runt Åkesson, som var på väg till någon av riksdagens voteringar.

Hur kändes att få en tårta i ansiktet? Hur ser du på säkerheten? Kommer detta att få konsekvenser för framtiden?

Partiledaren svarade vänligt och tålmodigt och en av Säpos livvakter viskade till sin kollega att det inte var någon idé att tränga sig fram.

Den spontana presskonferensen var över på några minuter och Sverigedemokraterna hade än en gång fått den uppmärksamhet som övriga småpartier sällan får.

Något som inte minst denna text är ett exempel på.

Följ ämnen i artikeln