Grattis Ramqvist, du kommer billigt undan

Han betalar 0,4 procent av det han kostat Skandia

Ansvar är modernt. Man ska ta ansvar för sin kropp, för miljön, för samhällsekonomin och för sina närmaste.

Det märkliga är att det inte tycks omfatta näringslivets toppar. De kan komma billigt undan.

Lars Ramqvist, en legendar i närings-

livet, var under två år ordförande i försäkringsbolaget Skandias styrelse. Skandia är nu mest känt för sina bonus- och lägenhetsaffärer, inte för att de säljer försäkringar av olika slag.

Under Ramqvists tid som ordförande visade det sig att ett bonusprogram för ett 30-tal direktörer blev på tok för dyrt. 56 miljoner kronor "råkade" bli sex gånger så mycket.

Det var i och för sig inte styrelsens fel. Men när skandalen upptäcktes gjorde den ingenting.

Inget brott

Korruptionsåklagare Christer van der Kwast inledde förra året en förundersökning om Lars Ramqvist gjort sig skyldig till brott. I fredags kom svaret.

Ramqvist har som ordförande orsakat Skandia skador för 546 miljoner kronor, mer än en halv miljard. Men ett brott är det inte, eftersom Lars Ramqvist saknade "uppsåt". På ren svenska betyder det att han inte ville skada Skandia. Det bara blev så.

Gör upp i godo

Fyra dagar senare kunde Lars Ramqvist fira igen. Skandia övergav då planerna på att stämma sin förre styrelseordförande. I stället gjorde de upp med honom i godo.

Ramqvist betalar tillbaka det arvode han fick under sina två år som ordförande i Skandia. Totalt 2216667 kronor.

Jämför siffrorna. Åklagaren anser att Lars Ramqvist skadat Skandia. Prislappen är 546 miljoner. Men när Skandia gör upp med den förre styrelseordföranden nöjer de sig med 2,2 miljoner.

Grattis, Ramqvist!

Men Skandias kunder och aktieägare har ingen anledning att dra på smilbanden.

Skandias ägare har nu uppgörelsen i sin hand. Enligt lag faller den om en tiondel av aktieägarna röstar nej på bolagsstämman i april.

Ansvar är modernt - att prata om. I praktiken står det sämre till. Kan Skandias bolagsstämma bli vändpunkten? Där har ni chansen, aktieägare

Följ ämnen i artikeln