Det får inte hända igen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man måste kunna gå till jobbet utan att sluta som mordoffer

Det räcker nu.

Sedan i maj förra året har sju personer mördats bara för att de varit oförsiktiga nog att gå hemifrån. Mitt på dagen.

Det får inte hända igen.

KLASSKAMRATERNAS FARVÄL En lång dag går mot sitt slut när Mohammeds klasskamrater kommer till det lugna villaområde där han dödades. Barnen är tillsammans med föräldrar och syskon. Någon har med sig en teckning, med en sista hälsning till Mohammed. En annan bär en bukett rosor. Ännu är det svårt att förstå det meningslösa våld som drabbat deras vän och klasskamrat.

Statsminister Göran Persson brukar framhålla att trygga människor ger ett bra samhälle. Är man trygg vågar man ta språnget, göra det lilla extra som för utvecklingen framåt.

Men, Göran Persson, Sverige är inte tryggt. Din utrikesminister mördades för ett år sedan. Hon råkade gå och handla samtidigt som en våldsam psykpatient med kniv irrade omkring i Stockholms city.

Dagen efter miste en femårig flicka i Arvika livet. Hon var på dagis, i vad föräldrarna trodde tryggt förvar. En 24-årig patient från det lokala psyksjukhuset stack kniven i henne.

I går morse föll ytterligare två personer offer för en för dem okänd gärningsman. Den åttaåriga pojken var på väg till skolan. Den 56-åriga kvinnan skulle till sitt arbete.

Sedan i maj förra året har sammanlagt sju personer dödats i vad som inte kan kallas annat än vansinnesdåd. Det finns inga motiv. Offren råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Nämligen då en person som psykvården inte lyckats ta hand om plötsligt blev spritt språngande galen.

Så kan det inte fortsätta. Men intresset från de styrande är, för att uttrycka sig milt, inte överväldigande.

Satsningen krympte

I våras lovade dåvarande socialministern Lars Engqvist en kraftfull satsning på psykvården. Men när statsbudgeten presenterades för en månad sedan hade satsningen krympt. Nästa år skjuter staten till en halv miljard kronor för att "stödja och stimulera verksamhetsutvecklingen" i vården av psykiskt sjuka.

Året därpå blir det bara 200 miljoner extra. 2007 är satsningen nere i noll kronor. Blev du imponerad? Trodde inte det.

Läkaren Anders Milton utreder psykvården. Han anser att det inte bara är pengar som fattas. Utan också effektivitet. Läkare och andra i öppenvården nöjer sig ofta med att träffa en, två eller högst tre patienter per dag. Andra aktiviteter, exempelvis interna möten, tillåts ta så mycket tid att patienterna eftersätts. Vem tillät att det blev så?

År 2002 fanns 4 850 platser i den specialiserade psykvården. Året därpå hade 810 platser försvunnit. Det kan aldrig kallas för en satsning.

Psykproblemen galopperar

Nedrustningen av psykvården äger rum samtidigt som de psykiska problemen galopperar. 30 procent av de långtidssjukskrivna lider av psykiska sjukdomar. För fem år sedan var det 18 procent.

I går varnade Linköpingspolisen människor för att gå ut.

- Det finns all anledning för allmänheten att vara bekymrad. Det finns en uppenbar anledning till vaksamhet i området, sade kommissarie Lars Delleskog. Kan misslyckande uttryckas bättre?

Det är allvar nu. Man måste kunna gå till jobbet en helt vanlig tisdagsmorgon utan att sluta som mordoffer. Det är inget orimligt krav.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln