Kinberg Batra måste tuffa till sig

M-stämmans krav på partiledaren

KARLSTAD. Moderaterna kräver nu att Anna Kinberg Batra skärper tonen mot regeringen.

De vill ha en skarpare och tydligare oppositionspolitik.

M-ledaren kan vara glad att det inte blev värre än så.

Den starka interna kritiken av Decemberöverenskommelsen, DÖ, väntades bli Moderatstämmans längsta, och för partiledningen svåraste, debatt.

När DÖ hamnade på sophögen för en vecka sedan drog partiledningen med Anna Kinberg Batra i spetsen alltså en suck av lättnad. Kritiken skulle, av naturliga skäl, komma av sig.

Men helt tyst blev det inte. En rad talare krävde att Moderaterna nu bedriver en betydligt skarpare och tydligare oppositionspolitik än man gjort sedan valet.

Ungdomsförbundet Muf:s vice ordförande Bodil Sidén efterlyste exempelvis mycket modigare moderater. Andra efterlyste en sund och tydlig oppositionspolitik. Och om att maximera inflytandet för Moderaterna.

Längst gick riksdagsledamoten Finn Bengtsson som kritiserat DÖ sedan uppgörelsen slöts. Han ville att Alliansen redan i höst skriver en gemensam reservation till regeringen och Vänsterpartiets budgetförslag. En sådan skulle nog få riksdagens godkännande, trodde han.

Men värre än så blev det faktiskt inte. Det kan Anna Kinberg Batra vara glad över.

Det berodde sannolikt på att partiledningen hade varit proaktiv och skrivit ett nytt svar på de fem motioner som krävde att DÖ skulle avskaffas.

Om man läser den bokstav för bokstav är Moderaterna redo att sätta käppar i hjulet för regeringen snarast.

Partiledningen påpekar att det ”framöver” kommer en gemensam budgetmotion från Alliansen. De påminner om möjligheten att väcka misstroendevotum om statsministern eller något statsråd inte respekterar riksdagens beslut.

Och de uppmärksammar sina sympatisörer på att det under riksdagsbehandlingen av statsbudgeten finns möjlighet ”att försöka påverka innehållet”.

För närvarande tycker dock ingenting på att Anna Kinberg Batra tänker låta sitt parti utnyttja de här möjligheterna till att bedriva oppositionspolitik, i alla fall inte i närtid.

I stället tvingas hon till avancerad balansgång. Mellan att ge ett lagom utrymme för dem som tycker att Moderaterna varit för mesiga sedan de förlorade valet 2014. Och att leda ett parti som påverkar politiken, bland annat genom att göra upp med regeringen.

Anna Kinberg Batra förlorade den allra första omröstningen på sin första stämma som partiledare. Muf:s krav på att lagen om anställningsskydd, Las, ska reformeras vann med bred majoritet när ombuden röstade.

Men förlusten är inte alltför tung att bära. ”Reformera” är ett fluffigt ord som kan tolkas lite hur som helst. Partiledningen skulle kunna tycka att de redan infriat löftet eftersom de vill införa en helt ny anställningsform som heter ”första jobbet”.

Även i det här fallet kunde det ha slutat värre för Anna Kinberg Batra och resten av partiledningen. Det tillhör trots allt en partikongress grundmanus att partistyrelsen röstas ner i åtminstone någon fråga. Annars är det en misslyckad.