Sant eller falskt spelar ingen roll för mytomanen

Inför narcissisten Donald Trumps presidentinvigning kan det vara läge att minnas ”Expedition Robinson”.

I år är det 20 år sedan det första programmet sändes.

Sedan dess har stora delar av världspolitiken börjat likna en doku­såpa - med helt andra insatser, och mer ondska mellan de tävlande, än i något tv-program.

”Robinson” var den första riktigt stora dokusåpan.

Redan innan programserien sänts kallades den fascist-tv på löpsedlarna. Men publiken strömmade till och finalen slog till och med Kalle Anka på julafton, mätt i antal tittare.

Samma tidningar som skrivit om mobbning och fascism utsåg redan året därpå speciella ”Robinson”-reportrar, som for till Malaysia för att kunna skildra dramatiken i detalj. (Många av dem har på senare år fått finare uppdrag och titlar).

En dokusåpa beskrivs i Svenska Akademiens ordbok som en blandning mellan såpopera och dokumentär. Det är lite för enkelt. Tävlingsmomentet är nämligen en viktig ingrediens. Liksom den konstruerade miljön. Samt urvalet av deltagare.

Framgångarna för ”Expedition Robinson” ledde till en våg av andra program som bygger på samma ”motor”: ”Baren”, ”Big Brother”, ”Farmen”, ”Bonde söker fru” och några tjog till, minst. Gemensamt för dem alla är att de inte förmedlar fakta, enbart känslor.

Två år efter premiären i Sverige gjordes ”Survivor”, en amerikansk version av ”Expedition Robinson”. Producenten Mark Burnett gick senare i lag med Donald Trump och skapade dokusåpan ”The apprentice”, en serie där deltagarna tävlar om att göra bäst affärer, och sparkas en efter en. Trump ägde redan tidigare skönhetstävlingarna Miss USA och Miss Universum.

Nu fick han enligt egen utsago hälften av intäkterna från ”The apprentice”, som han ledde i 14 säsonger och som sålts till ett tjugotal länder.

När Trump ställde upp i presidentvalet avsade han sig programledarskapet. Efter hans rasistiska uttalanden om mexikaner fimpades både han och skönhetstävlingarna helt av tv-bolaget NBC. Mark Burnett, som inte stödde Trumps kandidatur, har dock varit inblandad i planeringen av installationsceremonin den 20 januari.

Dokusåpan ”USA:s president” skiljer sig på en väsentlig punkt från dem vi sett i tv. Trots att vinnaren är utsedd fortsätter smutskastningen, tjuvnypen och ränkerna med säkerhetstjänster, hackare, läckta anklagelser om prostituerade på ryska hotellrum och hemliga kontakter.

Vad är sant och vad är falskt?

I dokusåpavärlden spelar det ingen roll, i alla fall inte i längden. Inte heller för mytomanen som sagt att han ska bli “den störste jobbpresidenten Gud skapat”. Om en vecka blir han USA:s överbefälhavare.

Sedan Trump var ung arvtagare och playboy har han bokstav­ligen burits fram av press, radio och tv. Här­om- dagen skrev han på Twitter: ”Media är bluff!”

USA hackade

Det verkar sannolikt att Ryssland hackade valrörelsen i USA och upprördheten över detta är självklar, oberoende av om det påverkade valet eller ej. Det svenska försvaret borde snarast anställa ett regemente cybersoldater, både defensiva och offensiva.

USA nackade

I mer än 100 år har USA aktivt påverkat valrörelser i andra länder, genom propagandakampanjer, ekonomiska bidrag, militär intervention och/eller statskupper: Kuba, Italien, Vietnam, Indonesien, Libanon, Dominikanska Republiken, Chile, Israel, Nicaragua, Honduras och Ukraina, för att nämna några.

Följ ämnen i artikeln