Albin, 10, slog till med den störste

Det var söndagsmiddag och vi satt och smälte den goda grekiska citronkycklingen. Alice startade en rundabordsdiskussion genom att be oss alla om en historisk person som vi på ett eller annat sätt var imponerade av.

Själv slog hon till med Leonardo da Vinci. Sedan kom de en efter en, välkända personligheter som av olika anledningar berört och påverkat inte bara oss utan miljontals människor jorden runt i olika tidevarv.

Helena valde Nelson Mandela. Christer argumenterade övertygande för Strindberg. Anders föreslog Mozart. Marie vacklade mellan Joyce Carol Oates och Frida Kahlo. De andra påstod att jag sa Dylan fast jag egentligen menade Man Ray. Rundan avslutades med att Monique lade sin röst på Astrid Lindgren.

Mest övertygande och självklar var emellertid Albin, 10 år. Han sa glatt:

”Jag väljer Obama. För han kommer att rädda världen”.

Eftersom han är min son (Albin, alltså) fick jag en kombination av rysning och nackhårsresning. Samtidigt som jag genomfors av faderlig stolthet stack det till i ögonvråns känslonerver. Över bordet såg jag in i hans ögon, ännu fulla av den troskyldiga energiska glans som livet efterhand ovillkorligen kommer att göra allt mattare.

Men mest tänkte jag: Herregud pojk, var har du fått det ifrån?

Han har lagt ett pussel av hundratals strödda bitar från morgontidningen på köksbordet, löpsedlarnas rubriker, flimret i tv:n, Dagens Eko i bilradion och givetvis även internet. Det är ju så han lärt sig allt annat han kan, från fotbollsspelare till huvudstäder, bilmärken och filmstjärnor och klimatkris.

Och hans tolkning är alltså att Obama kommer att rädda världen.

Stackars Obama. Har någon människa i historien någonsin burit så många medmänniskors förväntningar, drömmar och förhoppningar på sina axlar? Jag kan då inte komma på något jämförbart exempel.

Obamas valseger var befriande. Nu är det berusande. Rapporteringen från Washington visar en kombination av mästerlig retorik, enormt engagemang – men också en uppskruvning som tangerar bristningsgränsen.

Barack Obama är frälsare, jultomte, företagsdoktor, fredsmäklare, popstjärna och kavalleriet i en och samma person.

Och man behöver inte vara tio år för att vilja ta till sig budskapet. Obama ska rädda världen.

Lycka till, önskar både Albin och hans farsa.

Följ ämnen i artikeln