Lurar väljarna – makten går först

Varför tar Thomas Bodström inte ledigt nu och pysslar om sin familj?

Svaret är mycket enkelt.

Makten är viktigare än väljarna.

Förre justitieministern och nuvarande ordföranden i riksdagens justitieutskott Thomas Bodström är en av landets mest kända socialdemokrater. När Sifo mätte kännedomen om S-ministrarna under förra regeringens sista år vid makten var det bara sju procent som inte visste vem han var.

Eftersom Bodström är känd, och dessutom uppfattas som en cool kille av många, har Socialdemokraterna placerat honom högst upp på valsedeln i Stockholms län. Det är landets viktigaste valkrets med hela 42 mandat, mer än en tiondel av hela riksdagen.

Bodströms uppgift är lika enkel som svår. Han ska förbättra valresultatet i Stockholms län. I förra valet var Moderaterna 12 procentenheter större än Socialdemokraterna där. Om utvecklingen fortsätter ser framtiden inte särskilt ljus ut för landets största parti.

Men nu avslöjar alltså Bodström att han tänker ta ledigt efter valet. Han ska pyssla om familjen, sannolikt under ett halvår i USA.

Låter supertrevligt. Vem skulle inte vilja ha tid och plånbok som tillåter det?

Men det är bedrägligt mot väljarna. Under valrörelsen värvar Bodström röster till sitt parti. När han är vald, för det kommer han att bli, lämnar han landet.

Den intressanta frågan är varför han inte tar ledigt nu i stället, i god tid före valrörelse och val.

Svaret är, med all sannolikhet, att makten är viktigare än väljarna. Bodström spelar en viktig roll i Socialdemokraternas plan för att återta regeringsmakten. Men när så har skett, för det måste ju både han och S-ledningen räkna med, tar han ledigt.

Att återta makten är med andra ord viktigare för Bodström än det löfte som varje kandidat ger till väljarna – att ställa upp. Att ta den valda platsen.

Sedan kan man givetvis fundera över om Thomas Bodström lagt ministerambitionerna på hyllan. De rödgröna leder i opinionsmätningarna, som socialdemokrat måste han rimligen utgå från en seger. Det borde vara plan A.

Men om Mona Sahlin får förtroendet att bilda regering kommer Bodström inte att vara med. Alternativet är en tf-lösning. Men hur skulle det se ut?

Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika.

Kommunalrådet Lars-Ingvar
Ljungman (M) i Vellinge om
ensamma flyktingbarn.

Följ ämnen i artikeln