Den idylliska bilden ljuger

Ena stunden är relationen totalt djupfryst.

I nästa ögonblick promenerar de två männen fredligt sida vid sida i lummig grönska.

Men den idylliska bilden ljuger. Ett krig om Taiwan där Kina och USA står mot varandra är fortfarande en högst verklig risk.

Att det kan svänga rejält i världspolitiken är man van vid. Vem minns inte Bidens och Putins möte i en lyxvilla vid Genèvesjön sommaren 2021. Ett drygt halvår senare invaderade Putin Ukraina och satte därmed hela den europeiska säkerhetsordningen i gungning.

Xi Jinpings och Joe Bidens uppvisning i San Fransisco känns också som ett osedvanligt stort lappkast.

Fram till i går pratade de överhuvudtaget inte med varandra. Kina hade till och med avbrutit de militära kontakterna. När USA:s försvarsminister ringde för att diskutera nedskjutningen av en kinesiska spionballong tidigare i år var det ingen på den andra sidan som lyfte luren. Sånt kan sluta väldigt illa.

Men Kina ville med eftertryck visa hur upprörda de var över att den amerikanska kongressens förre talman Nancy Pelosi besökte Taiwan som Kina gör anspråk på.

Nu spelade Xi Jinping utan att tveka med i Joe Bidens föreställning där det ingick en promenad på ett lummigt gods utanför San Fransisco. 

Bilder på de två äldre männen i ett avslappnat samtal i idylliska omgivningar är tänkta att för världen understryka det faktum att Kina och USA grävt ner stridsyxan.

Xi Jinping och Joe Biden sida vid sida under en promenad i Woodside.

Men svängningen från frostig iskyla till total idyll är lite för bra för att vara sann.

Visserligen enades Biden och Xi om att återuppta kontakten mellan de båda ländernas militärer på högsta nivå och Biden hävdade att han i fortsättningen bara behöver lyfta på luren för att få prata med Xi.

Xi gick också med på att minska exporten av de kemikalier som säljs till Mexiko där man tillverkar drogen Fentanyl som sedan smugglas in över gränsen till USA. Xi är extra medgörlig nu när den kinesiska ekonomin krisar och ropar efter amerikanska investeringar.

Biden lovade att USA inte har för avsikt att ”koppla bort sig” från Kina och Xi bedyrade att Kina inte drivs av någon vilja att putta bort USA från tronen som världens supermakt.

– Planeten Jorden är tillräckligt stor för oss båda, slog Kinas president fast.

Men bortsett från de få konkreta framgångarna och artighetsfraserna så återstår nästan alla konflikthärdar mellan USA och Kina.

USA kommer fortsatt att förbjuda export av de mest avancerade mikrochipen till Kina. Detta för att försvåra Kinas framsteg inom artificiell intelligens och vapenproduktion.

Xi Jinping tänker inte avstå från sina planer att kraftigt bygga ut den kinesiska kärnvapenarsenalen. 2030 kan Kina ha tusen kärnvapen.

Putin och Bidens möte i lyxvillan i Genève sommaren 2021.

Xi Jinping poängterade noga att han anser att den självstyrande demokratin Taiwan är en del av Kina och att en återförening är ”oundviklig”. Kinas mål är att den ska ske fredligt men om det inte går gjorde Xi klart att Kina inte utesluter militära medel.

USA kommer att fortsätta skicka vapen till Taiwan trots kraven som Xi framförde på att de amerikanska vapensändningarna ska upphöra.

Den idylliska promenaden till trots kände Biden att han ändå måste svara ja på frågan om han fortfarande anser att Xi är en diktator. Ärligt men kanske inte så smart.

För världen i stort är det självklart bra med töväder mellan Kina och USA, världens i dag två mäktigaste länder. Om de två inte ens kan prata med varandra ökar risken för ödesdigra misstag.

Men man ska inte heller överdriva vad ett fyra timmar långt personligt möte mellan Xi och Biden kan uppnå. Bilden som de två, och framförallt Biden, försöker ge av att det mesta nu är frid och fröjd stämmer inte med verkligheten.

USA och Kina står på helt olika sidor i konflikten i Mellanöstern. Iran, en av Kinas allierade, hotar hela tiden förvandla Israels krig i Gaza till ett regionalt storkrig.

I januari är det val i Taiwan. Mycket talar för att regeringspartiets kandidat vinner. William Lai är känd som en stark förespråkare av att förklara Taiwan självständigt. Det kommer han sannolikt inte att göra även om han vinner eftersom det nästan garanterat skulle innebära krig med Kina.

Men det räcker med att han segrar i valet för att Kina på nytt ska intensifiera trakasserierna mot Taiwan. Det sker både genom ekonomisk krigföring och hot i form av militärövningar i Taiwansundet och överflygningar med kinesiska stridsflyg in i Taiwans flygförbudszon.

Xi bedyrade visserligen att det inte finns någon deadline för när Taiwan ska vara införlivat med Kina. Men han har fyllt 70 och vill uppnå återföreningen innan han försvinner från sig makten.

Så den påklistrade idyllen kan snabbt förvandlas till brutal verklighet.