Jag vill bo där folk är lite som folk är mest

Det är mycket som ska stämma när man letar nytt ­boende.

Balkong, bra kommunikationer och grönområden i närheten tänker vissa.

Möjligheten att träffa ­likasinnade i grannskapet tycker andra.

För att spekulanter inte ska behöva gå vilse på den punkten förser Svensk ­fastighetsförmedling i Malmö sina prospektsbeskrivningar med en liten fakta­ruta.

Under rubriken ”Livsstil” samlar man matnyttiga uppgifter om områdets ­invånare med hjälp av ­statistik. Svensk fastighetsförmedling påpekar dock att följande info ”­beskriver livsstilar över en stereotypisk person i detta området. Avvikelser kan självklart förekomma.”

Så hur lever folk i området Dockan i Malmö? Jo, 41 ­procent är ogifta, 97 procent bor i ”flerbostadshus” och hela 58 procent har eftergymnasiala studier.

De typiska namnen är Carl och Catherine.

Näringslivsfrågor, samhällsekonomi, konst och utrikes­politik är de ämnen som får invånarna i den här delen av Malmö att gå igång.

På bokhyllan har Carl och Catherine morgontidningar och resemagasin.

På tv tittar de på ekonominyheter, debatt­program och golf.

När de väljer restau­rang är det vinlistan som avgör och när det kommer till konsumtion lägger Carl och Catherine krutet på ”klockor och accessoarer”.

Skulle nån vilsen själ från huvudstaden vara på jakt efter bostad i Malmö ­erbjuds vi dessutom en ­liten lathund över orter med liknande invånare i Stockholmsområdet; ­Solna, Lidingö, Sundbyberg och Danderyd.

Jag vet inte exakt vad Svensk fastighetsförmedling vill uppnå med sin lilla life­style-kartläggning i ett av södra Sveriges mest exklusiva bostadsområden, men jag vet ganska mycket om om­rådet Dockan nere vid ­vattnet i Malmö utan att jag ens varit där.

Och kanske känner ni som jag en outtalad uppmaning från mäklarfirman att låta Carl och Catherine få samla vidare på sina klockor och dyra viner ifred så kan vi ­andra leta bostad någon ­annanstans, där folk är lite som folk är mest.

Sen kan vi leva lyckligt ­åtskilda från varandra i alla våra dar.

Avvikelser kan självklart förekomma.

Följ ämnen i artikeln