Skillnaden mellan fotfolket och cheferna skenar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under hela sitt arbetsliv tjänar en vanlig industriarbetare mindre än vad Volvochefen gör – på ett år.

Det är inte rimligt.

Medellönen för en svensk industriarbetare är 250 800 kronor om året. Det innebär att han, eller hon, måste jobba i 75 år för att tjäna lika mycket som Volvos vd Leif Johansson gjorde förra året.

Den som börjar arbeta vid 18 års ålder måste alltså fortsätta till 93 för att gno ihop till Volvochefens årslön.

Skillnaderna mellan fotfolket och toppskiktet minskar inte. De skenar och börjar närma sig det orimligas gräns.

Verkar i en global värld

Under den senaste, treåriga, avtalsperioden har industriarbetarnas löner ökat med 9,7 procent. Under samma tid har ersättningarna till vd:arna i Aftonbladets undersökning ökat fem gånger så mycket.

De höga lönerna till börsbolagens toppchefer förklaras gärna med att de verkar i en globaliserad värld. De kan välja och vraka mellan jobb med guldkantade villkor i hela världen. Alltså måste de svenska vd-lönerna klara den konkurrensen.

Det är möjligen sant – i teorin. Men i praktiken håller sig direktörerna gärna här hemma.

Leif Johansson blev vd för

Volvo för tio år sedan. Leif Östling har varit verkställande direktör i Scania sedan 1994. I dag avgår Lars G Nordström, 64, efter en lång karriär i Nordea som avslutades med fem år på vd-posten.

För industriarbetarna är det tvärtom. I teorin är deras arbetsmarknad begränsad till Sverige. Men i praktiken konkurrerar de om jobben med kolleger över hela klotet. Deras löner och produktivitet måste definitivt stå pall för internationell, mördande konkurrens.

Effekterna av globaliseringen blir alltså märkligt olika. För toppdirektörerna gör den lönekuverten alltmer innehållsrika. Samtidigt som industriarbetarna i rask takt halkar efter sina högsta chefer.

Ingen ifrågasätter att storbolagens vd:ar ska ha rejält betalt. De kan få sparken över natten, de sliter mer än de flesta.

Det är skillnaderna som diskuteras. Är det rimligt att en industriarbetare jobbar 75 år för samma lön som Volvos vd får på ett?

Läs mer

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln