Borg står vid sitt ord i budgeten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen satsar dubbelt så mycket på jobben som på sänkta skatter för de rikaste.

Ja, så ser det faktiskt ut

i finansminister Anders Borgs vårbudget.

De fyra regeringspartierna gick till val på fler jobb. Jobben står i fokus, försäkrar finansminister Anders Borg (m) gång på gång.

Står han vid sitt ord? Ja, åtminstone i vårbudgeten, den principiellt hållna treårsbudget som lades på riksdagens bord i går.

Där satsas nästa år nära nio miljarder kronor på åtgärder som fyrpartikoalitionen tror ger jobb. Pengarna går exempelvis till sänkta arbetsgivaravgifter för unga, instegsjobb för invandrare, jobbgaranti för ungdomar, slopad löneskatt för pensionärer och jobb- och utvecklingsgaranti för långtidsarbetslösa.

Jobbstimulanserna är den största satsningen i budgeten. Den näst största är förmögenhetsskatten som slopas redan i år. Det kostar fem miljarder nu men 3,7 miljarder nästa år.

Då begränsas rätten att göra avdrag för privat pensionssparande. De som vinner mest på att skatten slopas får alltså stå för en?–?mindre?–?del av betalningen.

Inget under av klarhet

Men statliga budgetar är inget under av klarhet och stringens. Regeringen passar på att presentera förslag som ska komma senare, men som inte lagts in i budgeten ännu.

Dit hör höjningen av jobbavdraget, skatteavdrag för dem som jobbar. Ett första steg togs i år, det andra tas nästa. Hur stort det blir är oklart.

Nästa år slopas också fastighetsskatten. Det kostar statskassan 16,3 miljarder. Men precis som med förmögenhetsskatten är det de som vinner mest på förändringen som får betala. Denna gång hela summan.

Reavinstskatten på försäljning av hus höjs för första gången sedan 2001, nu till 30 procent. Samtidigt införs en kommunal fastighetsavgift på upp till 4 500 kronor om året.

Borg omfördelar friskt

Regeringen gör alltså det de sa i valet. De storsatsar på jobben när de föreslår nya utgifter.

Men samtidigt omfördelar Anders Borg friskt på andra områden. Villaägare i storstäder (moderatväljare) gör sig en rejäl hacka på att fastighets- och förmögenhetsskatten slopas. Samma vinster görs inte i Skövde eller Härnösand.

Om regeringens jobbpolitik fungerar – även i en lågkonjunktur – återstår att se. Det kan avgöra valet 2010 då väljarna utvärderar alliansens fyra år vid makten.

Läs också

Så satsar regeringen på jobben

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln