Han kan vara Sveriges mäktigaste man om två veckor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lägg Peter Erikssons namn på minnet.

Om ett par veckor kan han vara Sveriges mäktigaste politiker.

Valprofessorn Sören Holmberg ansåg i våras att miljöpartiets chanser i stort sett var obefintliga. De skulle åka ur riksdagen. Han ser ut att få fel.

Peter Eriksson, riksdagsledamot under fyra år och nu kommunalråd i Kalix, klarade SVT:s utfrågning bra. Betyget 3,1 är visserligen delad sistaplats. Men Bo Lundgren har en större supporterskara att falla tillbaka på än språkröret. Ändå får de samma betyg. Det borde Peter Eriksson vara glad för.

Det relativt höga betyget kan sannolikt förklaras med att Peter Eriksson både ser ut och uppträder annorlunda än de andra partiledarna. Ingen stylist i världen hade valt en halvskrynklig fritidsskjorta. Däremot skulle en politiskt smart rådgivare kunnat rekommendera både den trygga norrländskan och den trevande ärligheten. Den föreföll att vara äkta.

Satt i försvarsställning

Peter Eriksson är ny som språkrör, han valdes i maj. Alltså uppträder han ännu inte lika spolformat som de andra.

Eriksson satt under hela utfrågningen i försvarsställning på yttersta kanten av utfrågarstolen, beredd på det värsta. Det var lite gulligt.

Om elva dagar avgör svenska folket riksdagens sammansättning under nästa mandatperiod. Som opinionsläget ser ut nu kommer miljöpartiet att bli vågmästare. De avgör om det är vänsterblocket eller de borgerliga partierna som får bestämma.

Samma vågmästarroll kunde partiet ha haft under de gångna fyra åren. Men i stället valde man att samarbeta med socialdemokraterna. Det gav begränsade resultat.

Peter Eriksson är nu en stark förespråkare för att miljöpartiet ska utnyttja sin makt bättre under de kommande fyra åren. Första tillfället ges då riksdagen samlas för första gången efter valet.

Erikssons plan ser ut så här:

SLandet ska ha en majoritetsregering. Har de borgerliga 175 mandat eller mer i riksdagen avgår Göran Persson och Bo Lundgren bildar regering.

SOm socialdemokraterna inte får egen majoritet, och det får de inte, ska s-regeringen avgå. Annars gör miljöpartiet gemensam sak med de borgerliga och begär en misstroendeomröstning i riksdagen.

Den kommer Göran Persson att förlora.

SDärefter ska en majoritetsregering bildas. Eriksson är öppen för ett samarbete med alla partier utom moderaterna och kristdemokraterna.

Vill ha flera poster

Miljöpartiet nöjer sig dock inte med ett nytt samarbetsavtal. De ska sitta i regeringen och ha flera poster.

Med andra ord kan Peter Eriksson vara en av Sveriges mäktigaste politiker om ett par veckor. Han och hans partikamrater ser ut att få ett avgörande inflytande över hur landets nya regering ser ut.

Gudrun Schyman (v) gjorde i går också några tafatta försök att placera vänsterpartiet på maktkartan. Men det hela slutade med att vänsterpartiet trots allt nog kommer att stödja en s-regering i alla väder.

Det gör inte Peter Eriksson.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln