Följ Mellins råd och vinn valet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

10 tips till dig som vill segra på söndag

Tre dagar kvar till valet och det är fortfarande en öppen fråga vem som vinner.

Här följer i all välmening tio tips för den som vill ta hem segern på söndag.

Kortfattat uttryckt är det miljöpartiet som avgör vilken sida som vinner valet. Om miljöpartiet blir kvar i riksdagen, vilket det mesta tyder på just nu, blir vänsterblocket störst.

Åker miljöpartiet ur riksdagen avgör de sista rösterna om Göran Persson eller Bo Lundgren presenterar landets nya regering när riksdagen öppnar i oktober. Bara några tiotusentals röster skiljer de traditionella blocken åt.

Vad Persson och Lundgren och deras partier hittar på de närmaste dagarna kan alltså avgöra valet. Här följer tio tips på vad de bör göra – och vad de bör undvika.

1. Stå på egna ben.

I går framträdde Bo Lundgren (m) tillsammans med sina företrädare Carl Bildt och Ulf Adelsohn på ett torgmöte i Stockholm. I dag fortsätter han med Bildt i Uppsala och Adelsohn i Västerås.

Framträdanden tillsammans med företrädarna ska ransoneras till interna fester och högtider. I en valrörelse ger de bara intryck av att man inte klarar sig på egen hand.

2. Ljug inte.

Språkröret Maria Wetterstrand (mp) påstod i söndags kväll att miljöpartiet aldrig hade krävt ministerposter för att stödja en socialdemokratisk regering.

Det var inte sant ens när hon sa det. Inte blev det sannare av att Maria Wetterstrand och hennes kollega Peter Eriksson dagen därpå undertecknat en debattartikel där de krävde just ministerposter för att stödja Persson.

3. Håll sams.

I TV 4:s partiledarutfrågning råkade Lars Leijonborg (fp) och Alf Svensson (kd) i dispyt om barnomsorgen. Det gav inget bra intryck. Om man inte ens klarar en tv-debatt – hur ska det då gå i regeringsställning?

4. Håll partikamraterna i schack.

Svenska folket har uppfattningen att politiker säger en sak och gör något annat. SVT:s Uppdrag granskning av vad valarbetare säger om flyktingar och invandrare i valstugorna visar att det finns grund för det.

Att låta ord och handling gå hand i hand är en bra regel att hålla sig till. Både för partitoppar och gräsrötter.

5. Välj bra fotografer.

Bilderna på socialdemokraternas valaffischer ger intryck av att vara behandlade av ett nordkoreanskt retuschörsproffs.

Fotografiet på omslaget till de borgerliga partiernas gemensamma valbroschyr, just nu massspridd till hushållen, är nästan lika dåligt. Det ser ut som ”Lillsyrran fyller 50”. Inte som fyra partiledare på väg mot makten.

6. Betona statsmannen.

På årsdagen av terrorattackerna den 11 september deltog samtliga partiledare i olika ceremonier. Helt rätt. Snygga gångkläder och klädsam uppsyn vid rätt tillfälle är till fördel för alla som strävar efter makt.

Däremot är det inte säkert att rutiga skjortor går hem. Lars Leijonborg bar en i partiledardebatten häromdagen. Det stod helt klart att han inte är den blivande statsministern.

7. Hånle inte i tv.

Göran Persson skrattade åt Bo Lundgren i SVT:s valduell i måndags. Att verka överlägsen är absolut inte bra.

Däremot är det inte fel att vara lagom käck och positiv. Gladast vinner, som både Lundgren och Persson brukar säga.

8. Skyll inte ifrån dig.

Det finns inget mer hopplöst än att höra moderater och socialdemokrater träta om vems fel det var att ekonomin kördes i botten i början av 1990-talet.

Socialdemokraterna ”glömmer” att de försökte djupfrysa landets ekonomi redan 1990 genom ett illa genomtänkt stoppaket. Moderaternas minnesluckor gäller felbedömningar under det tre år långa regeringsinnehavet.

Den som vill inge förtroende får finna sig i att erkänna att allt som görs inte är det optimalt bästa. Det är mänskligt.

9. Ta ett bad.

Fem veckors kuskande runt landet börjar ta ut sin rätt. Partiledarna ser rätt slitna ut. Ett tips inför den avslutande partiledardebatten i morgon. Ett långt bad och åtta timmars sömn.

10. Gör inget oväntat.

Sitt still i båten. Har man tagit sig ända hit så gäller det att inte göra något överilat eller överraskande. Det kan kosta.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln