Denna höst är det inne att sitta inne

Och hur ska du se ut i höst? Blir det heroin chic, kanske? Lite lagom nerknarkad och spännande. Eller kanske uteliggarlooken med bohem-iska övertoner och löst sittande plagg. Combatbyxor och kängor? För säg inte att du satsar på några feta tatueringar i gotiskt typsnitt och byxorna nere i knävecken? Inte i år igen.

Nej, det kan jag berätta för dig. I höst är det du som ska sitta inne. Och det beror inte på vädret. Kolla här:

Bad boys har i alla tider lockat med sin svårmodiga mystik. Och det är hos dem som Levis nya speciallinje Vintage Clothing har sökt inspiration för hösten 2009. Hos klassiska amerikanska kåkfarare för att vara exakt. Allt från det brutala livet som straffånge i klassiskt randig bomullsuniform till 1920- och 1930-talens råa denimprägel har gjort avtryck i kollektionen. Referenser från Johnny Cashs mytomspunna konsert på Folsom Prison i Kalifornien och stilstudier ur filmen Nyckeln till frihet går även att hitta i Levis nya kåkfararchicka stil.

Den där texten har jag snott på NK, eller rättare sagt ur varuhusets eget modemagasin. Texten illustreras med en bild av en muskulös man i vit brynja (så kallad ”wifebeater”) som med bister uppsyn spänner blicken i oss genom ett fängelsegaller. En härlig stilikon och förebild.

Bortsett från den lika självklara som obehagliga frågan om inte NK fick nog av kriminella våldsmän redan för sex år sedan, kan man fundera över den lätthet med vilken man medverkar i att glorifiera just kriminella våldsamma män? Känns det som rätt väg att gå? Ligger det i linje med varumärket?

Nu kanske inte Nordiska Kompaniet ska ställas till svars för Levis dumheter. Och kanske är det ingenting att gå igång på. Självklart finns det viktigare frågor, och detta med brottslingens roll i modevärlden är lika gammalt som åtminstone jeansen.

Redan Marlon Brando var ledare för ett kriminellt mc-gäng och själve Elvis satt på sitt jailhouse för dråp.

Det fascinerande är ändå hur modeindustrin för varje ny säsong lyckas lansera en ny garderob för alla nervösa människor som måste skyla sig bakom en look. Som samhällsspegel är det intressant och jag kan inte låta blir att fundera på vad de hittar på härnäst? Koncentrationslägerlooken? Darfurstilen? Gaza Strip chic? Eller blir det rentav en renässans för äppelknyckarbyxor?

Följ ämnen i artikeln