Kända personers död är en annans business

Härom veckan skickade expresidenten George Bush den äldre sina kondoleanser till Nelson Mandelas familj och beklagade sorgen.

Va, tänker du, är Mandela död?!

Nej, det var just problemet.
 

95-årige Nelson Mandela hade i själva verket lämnat sjukhuset i Pretoria för att i stället vårdas i sitt hem. Fortfarande allvarligt sjuk med luftvägsinfektioner som han lidit av de senaste åren. Men vid liv.

Bush den äldre, själv 89 år i dag, bad om ursäkt. Tyvärr hade dock CNN hunnit snappa upp misstaget och kablat ut dödsnyheten över världen.

Och någonstans får jag en obehaglig känsla av att man gärna ville tro att det var sant också.

Att folk bara väntar på att Mandela ska försvinna.
 

Då syftar jag inte på de som kallat honom för terrorist och vägrade stötta kamp­en mot apartheidregimen. Utan på respektlösheten som finns inför livets slutskede. Som om den tiden inte räknas.

Tv-kanalen al-Jazira berättade i somras om den surrealistiska kommersen kring Mandelas kritiska tillstånd. Utanför sjukhuset i Pretoria, där ett gigantiskt internationellt medieuppbåd slagit läger, fanns nämligen pengar att tjäna - på journalisterna.

En lägenhetsbalkong med utsikt över sjukhusparkeringen hyrdes ut för hundratals dollar. Vanliga sydafrikaner bar kamerautrustningar, körde ut mat och fixade take-away-latte till reportrarna.

Det hade liksom uppstått en liten business kring hela mediecirkusen, som i sin tur profiterade på att en gammal man snart skulle dö.

Intresset för kända, avlidna personer har ju blivit abnormt stort de senaste åren.
 

Manuset till spelfilmen om Steve Jobs skrevs redan när Apple-gurun vårdades för sitt sista återfall i cancer. Medan Meryl Streeps hyllade Thatcher-tolkning fick folk att tro att den då demenssjuka politikern redan var borta. Hon skulle leva i över ett år efter premiären.

Nu i veckan kommer filmen om Monica Zetterlund, en i raden av nya så kallade ’biopics’ - alltså fiktiva, rom­antiserande spelfilmer om verkliga liv. Visst fyller de ett behov. Vi behöver våra vackra minnen.

Men det är lite sorgligt att tänka på hur någon förmodligen just nu sitter och funderar på vem som ska få spela unge Nelson Mandela i Hollywood-versionen.

Följ ämnen i artikeln