Efter historiska höjningen – detta kan bli Bidens fall

I slutändan brukar alla fria val koka ner till en enda sak. Den egna plånboken.

Amerikanska Feds rekordhöjning av räntan visar att de goda tiderna kan vara på väg mot ett slut.

Det kan bli president Joe Bidens och andra ledares fall.

Den kraftiga räntehöjningen får ses som en panikåtgärd för att få bukt med den plötsligt galopperande inflationen. Men det är långtifrån säkert att operationen lyckas.
Under tiden som patienten världsekonomin ska tillfriskna läggas en våt filt över planetens ekonomier.

Det blir dyrare för människor att låna samtidigt som priserna ännu en tid fortsätter stiga på el, bensin, mat och andra nödvändiga varor. Kuren är kanske nödvändig men den kommer att slå hårt mot framför allt låg- och medelinkomstfamiljer i USA och på andra håll i världen.

Ilskan och missnöjet över försämringarna kommer att drabba de folkvalda ledare som just nu råkar ha makten.

I november går USA till kongressval. Det innebär att hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljs om. I dag har demokraterna en liten majoritet i båda kamrarna men de ekonomiska försämringarna kommer att ligga partiet i fatet. Valet riskerar att bli en folkomröstning om hur Joe Biden skött sig under sina första två år i Vita huset.

De senaste veckorna har hans opinionssiffror slagit nya bottenrekord och för första gången hamnat under 40 procent. Närmare 55 procent av amerikanerna tycker att han gör ett dåligt jobb.

I nästa alla allmänna val världen över är det ekonomin som avgör hur folk röstar. Inte minst ser människor till den egna plånboken.

USA tillhör de västländer där inflationen är som högst. 8,6 procent i maj.

Fed har kraftigt höjt räntan i år.

Sitter säkert

I en nation där bilen är helt central för människors möjlighet att ta sig till jobbet har bensinpriserna gått upp med närmare 50 procent. Kostnaderna för mat och bostäder skjuter i höjden liksom räntekostnaderna för amerikanernas snuttefilt, kreditkorten.

Feds och andra centralbankers räntehöjningar kanske får ner inflationen på lång sikt men det är utifrån dagens verklighet som människor röstar. Många kommer att vilja straffa Biden.

Även om inflationen är extra hög i USA är läget i stort detsamma i så gott som hela västvärlden och på andra kontinenter.

Alla demokratiska valda ledare får det extra tufft de närmaste åren. Det är mot dem som folks ilska kommer att riktas även om problemen är globala och främst orsakade av en pandemi och ett krig i Ukraina som de flesta ledare inte kan göra något åt.

Frankrike har nyss haft presidentval så Emmanuel Macron sitter säkert men på söndag hålls den sista omgången i parlamentsvalen som påverkar vilka möjligheter han har att genomföra sin politik de närmaste fem åren.

Efter den första omgången ser en vänsterkoalition ledd av den radikale Jean-Luc Melenchon ut att kunna sätta krokben för Macron.

USA:s president Joe Biden.

Populister gynnas

Italien och Spanien går till val nästa år. Storbritannien 2024.

Kaoset i ekonomin kan leda till stora politiska förändringar.

En försämrad ekonomi kan ge populistpartier ny luft under vingarna. I Storbritannien har Nigel Farage, mannen som tvingade fram brexitomröstningen med sitt missnöjesparti, börjat driva kampanj mot målet att minska de fossila utsläppen till noll. Han tycker att det kostar för mycket och skadar ekonomin. I ett läge när plånboken blir tunnare ökar risken att fler och fler lyssnar på röster som hans.

Den ekonomiska nedgången slår inte bara mot regeringschefer. I USA är det i höst val till en rad viktiga poster i delstaterna som bland annat kontrollerar valprocessen. Nomineringsvalen visar att många av de som översåg valet 2020 sparkas av väljarna och ersätts av ledamöter som anser att fusk låg bakom Bidens valseger.

Om två år är det på nytt presidentval i USA. Det ekonomiska läget gör det svårare för Biden att bli återvald. I kulisserna står en viss Donald Trump och stampar. Om han inte åtalas för sina försök att behålla makten trots att han förlorade valet 2020 är det ingen omöjlighet att han kan bli vald igen.

Något som skulle öka instabiliteten i världen ytterligare.

Då är det annat än bara plånboken som drabbas.