Politiken har blivit galen

Kriget i Ukraina har utlöst en rad helomvändningar

Kriget i Ukraina har gjort politiken galen.

Helomvändningar har blivit lika vanliga som fredagsfikat.

Vänsterpartiet och Moderaterna leder hittills den tokiga galoppen.

Det är nu en månad sedan Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina.

Sedan dess har svensk politik förändrats radikalt. Gamla valplaner har fått läggas i malpåse, nya ståndpunkter intagits. Ofta förbluffande, måste man säga.

Vi börjar med Moderaterna, ett av Sveriges två regeringsbärande partier. Partiledaren Ulf Kristersson har, åtminstone tidigare, efterlyst fler vuxna i rummet. Frågan är om han inte själv skulle behöva vägledning av en sådan just nu.

Dagen efter statsminister Magdalena Andersson (S) bjudit med Kristersson till Norge för att kolla in en Natoövning kände han uppenbarligen ett starkt behov av att markera sin självständighet.

Han skrev en debattartikel och meddelade att en regering ledd av honom skulle ansöka om svensk Natomedlemskap redan i höst.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson (M) besökte de svenska trupperna i den internationella militärövningen Cold Response 2022 unaför Narvik i nordnorge

”Fel, fel, fel”

Att Moderaterna är för att Sverige går med i Nato är ingen nyhet. Det som däremot är nytt är att de nu slopat två förutsättningar.

Det ena har varit att S och M ska vara överens. Att överge alliansfriheten är en för stor fråga att genomföra utan att de två största partierna är eniga om att det är dags.

Den andra förutsättningen har varit att Finland också ska gå med i Nato och vid samma tidpunkt. Finland har en mycket lång landgräns mot Ryssland.

Kristerssons gamle partiledare, förre stats- och utrikesminister Carl Bildt var måttligt imponerad. Man kan också kalla det direkt fientlig. Fel, fel, fel sade han om Kristerssonlinjen.

Vänsterpartiet har också drabbats. Partiet gjorde gemensam sak med bland andra Moderaterna och tvingade fram en sänkning av bensin och dieselskatten under ett halvår. Vid pumpen ska sänkningen vara fyra kronor på bensin och fem kronor på diesel.

Sänkningen har ingen som helst fördelningspolitisk profil. Den gäller alla. Oavsett vad man tjänar, var man bor eller om man bara använder bilen till att cruisa med.

Nooshi Dadgostar.

”Kött och potatis-politik”,

Under Jonas Sjöstedts tid som V-ledare hade partiets politik starka gröna inslag. Det har fått ge vika för en ”kött och potatis-politik”, att vara ett parti för vanligt folk som tycker om att åka på charterresa, enligt partiledaren Nooshi Dadgostar.

Men bland de aktiva finns de gröna kvar. Det har lett till ett upprop mot partitoppens beslut att gå ihop med Moderaterna om sänkta drivmedelsskatter.

Ett upprop med krav på att lämna uppgörelsen cirkulerar. En av dem som protesterar är Jens Holm, talesperson i miljöfrågor och en av partiets mest kända politiker. Klimatveteranen lämnar riksdagen vid valet, han ställer inte upp till omval. Man anar ett starkt missnöje.

Nylien röstade Vänsterpartiet nej till att Ukraina skulle få 5 000 pansarskott i gåva från Sverige. Beslutet ändrades dagen efter. En långsiktighet och framförhållning som verkligen inte imponerar.

Liberalerna kastar sig också från ståndpunkt till ståndpunkt. Före jul röstade partiet nej till M, KD och SD:s budgetalternativ eftersom det innehöll en sänknig av bensinskatten med 50 öre.

– Inte alls klimatsmart, sade Nyamko Sabuni. Då.

 Nyamko Sabuni.

Skit i Finland och sossarna

Drygt tre månader senare var det nya bud. Då röstade Liberalerna ja till M och V:s sänkning med fyra respektive fem kronor. Inte heller det imponerar.

Dessutom stöder de Moderaternas förslag i Natofrågan. Skit i Finland och sossarna. Tuta och kör.

Socialdemokraterna har fått lägga sin valstrategi med tre frågor som skulle genomsyra all politik. Välfärden, kampen mot brottsligheten och klimatet.

Nu är det Sveriges säkerhet som gäller. Morgon, middag och kväll.

Men partiet har också lagt sig till med att ösa pengar över hushållen. Först för de höga elpriserna, sedan för de höga drivmedelspriserna. Totalt 21 miljarder. Lånade miljarder, vill jag understryka.

Pengarna, exempelvis en tusenlapp till alla som äger en privatbil, betalas ut oavsett om hushållet behöver pengarna eller ej.

”Det är viktigt att hushålla med skattebetalarnas pengar”, brukade Magdalena Andersson sägas som finansminister. En svunnen tid, verkar det som.

Mikael Damberg, dagens finansminister, kallade den första pengaduschen för exceptionell. Han har, begripligt, övergett det ordvalet.

Sverigedemokraterna har varit emot svenskt medlemskap i Nato. Nu har partiledningen fått mandat att ändra partiets inställning. Dock tycker Jimmie Åkesson fortfarande att det är viktigt att Finland och Sverige går i takt i den här känsliga frågan.

Den allvarliga internationella krisen har såklart drabbat även KD, MP och C. Men de har inte drabbats av galenskap. Utan snarare hamnat i koma.

När hörde ni senast något från Per Bolund (MP). Eller Annie Lööf? Om du inte minns är du i gott sällskap.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.