Vi behöver nya folkdräkter med matchande nagellack

Jag visste inte ens att det fanns folkdräkter för spädbarn. Fram tills i går. Prinsessan Leonore, tre månader, dök upp på Slottsbacken i en blågul blöjvariant.

Det är konstigt med traditioner, för vissa av dem verkar bara finnas kvar för att kvinnor orkar pyssla om dem. Mödosamt knypplade servetter som plockas fram till högtidsstunder. Tossiga puddingrecept som förs vidare mellan generationer.
 

När kungafamiljen firar nationaldagen noterar jag årligen att kvinnorna måste bylta på sig den intet- sägande Sverigedräkten och posera med yllekjol och huckle i junisolen. Kungen, Chris O’Neill och prins Daniel slipper knätofs och glider runt på Skansen i kostym.

Så ser den nationella idén ut: Männens uppgift är att representera makten, moderniteten och kunga-husets funktion i societet och näringsliv. Fruar och flickor ska - uppenbarligen redan från födseln - stå för det bondska, jordnära och bakåtsträvande vadmals-Sverige.

Det kliande och obekväma.

Och oj, vad det sticks.

Jag har burit folkdräkt vid ett tillfälle. Kort efter att min familj kom till Sverige på 1980-talet kläddes jag upp i traditionell polsk mundering på en skol-avslutning i lågstadiet. Sammetsväst med paljetter, guldbroderier, pärlor och tofsar, liv, förkläde, storblommig kjol i knallrött, you name it. Vi tänkte väl att det var kutym.

Jag minns tydligt hur jag paljettprydd och småsvettig sneglade på de andra ungarnas skira, praktiska sommarklänningar.

I dag vet jag att även den svalt blågula Sverigedräkten är en sorts maskeraddräkt. Den är påhittad av det tidiga 1900-talets kulturelit, och lanserades inte officiellt förrän det blev hippt med hembygd på 1980-talet.

Sessornas outfits har med andra ord väldigt lite att göra med historia. Men det kanske är själva poängen?
 

Det slår mig plötsligt att folkdräkten inte alls behöver vara en symbol för unkna idéer om nationen och folket. Kan vi inte se den som en hyllning till allt arbete som lagts ned i dessa underliga utstyrslar i stället? Alla de kvinnor som suttit och allmogebroderat och pillat med pärlor och lagt ner oändligt med tid bakom otympliga vävstolar. Allt obetalt, fantastiskt jäkla pysslande. Vi borde ärligt talat kräva att Gina Tricot släpper en ny, uppdaterad folkdräkt med matchande nagellack inför varje sommar-säsong.

Följ ämnen i artikeln