Pinsamt, Littorin

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-06-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är alltid löjeväckande när människor vill göra sig lite större än de är.

Den fällan har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) fallit i.

Enligt sin meritförteckning på regeringskansliets hemsida tog Sven Otto Littorin 1997 examen vid det amerikanska universitetet Fairfax.

Även i Statskalendern, ett register över höga statliga funktionärer, uppges att Littorin har tagit eko-nomexamen MBA, Masters of business administration.

Det har han också. Men den är värdelös, i alla fall i den akademiska världen.

Ligger i skatteparadis

Fairfax är nämligen så långt från ett prestigeuniversitet man kan komma. Frågan är om det i dag över huvud taget bedrivs någon undervisning. Eller om man bara säljer examensbevis.

Universitetet ligger numera på den största ön i skatteparadiset Caymanöarna.

Det enda telefonnumret fungerar inte längre. I stället berömmer sig Fairfax för att vara ett modernt universitet – utan väggar. Man använder ny teknik och förklarar utförligt på hemsidan att frågan om internationellt gångbara examina är mossig.

Fler har fallit i fällan

Men Sven Otto Littorin är stolt över sin examen och placerar den högst i sin meritförteckning. Trots att han i dag, tio år senare, varken kan komma ihåg vad den skotske handledarprofessorn hette eller var universitetet låg.

Att med påstådda meriter göra sig lite större är löjeväckande. Men fler än Littorin har fallit i fällan.

Mest känd är affärsmannen Refaat El-Sayeds doktorshatt, en examen som han använde för att ge tyngd åt sina affärer i läkemedelsbranschen.

Men även förre statsministern Göran Persson överdrev sina meriter. Han hävdade att det enda som återstod för att han skulle få sin examen var en uppsats i statskunskap. Men det fattades betydligt mer än så.

Littorin påstår att han handlat i god tro. Han har skrivit en uppsats på 123 sidor om den moderatanknutna pr-firman Kreabs etablering i USA och fått den godkänd. Han betalade dyrt för undervisningen.

Ordning och reda

Regeringen gillar ordning och reda i skolan. De vill ha betyg från årskurs sex. Kunskap och lärande ska sättas i högsätet.

Det gör arbetsmarknadsministerns påfågelsexamen extra pinsam. För regeringen som helhet och för arbetsmarknadsministern i synnerhet.

Eller hur, Littorin?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln