Kraven: Håll ihop partiet och vinn val

Befattningsbeskrivningen är kortfattad.

S-ledaren ska hålla ihop partiet och vinna val.

De kraven klarar nästan ingen av dem som nu nämns som kandidater.

Utredningschefen vid socialdemokraternas tankesmedja, Ann-Marie Lindgren, brukar kalla det socialdemokratiska partiet för en koalition. Under ett gemensamt paraply ryms rader av olika intressen som av historiska skäl slagit sig samman för att få makt och inflytande.

Falangstriderna i partiet kan stundtals vara mycket hårda. Redan som ung SSU:are får man veta om det egna distriktet är vänster eller höger. Därefter håller man fast vid den falangen under resten av livet.

En socialdemokratisk partiledare har två överskuggande arbetsuppgifter. Hon eller han ska hålla ihop sin partikoalition. Det är nödvändigt, annars förlorar partiet slagkraft och får mindre inflytande.

Han eller hon ska också vinna val. Det är själva vitsen med att leda ett politiskt parti. Dess mål är att sitta vid makten.

Mona Sahlin höll ihop partiet. Men vann inte valet. Alltså får hon gå. Det är logiskt.

Mindre logiska är de kandidater som nu figurerar i debatten om vem som ska efterträda Sahlin som s-ledare. Bara ett fåtal av dem skulle klara partiledarens båda huvuduppgifter.

Sven-Erik Österberg, dagens gruppledare i riksdagen, är en vit man. Han skulle inte ha några problem att hålla ihop partiet. Men skulle han vinna val? Tveksamt.

Mikael Damberg, riksdagsledamot och ordförande i högerdistriktet Stockholms län, skulle ha stora problem att hålla ihop partiet. Den värsta falangstriden i SSU:s historia ägde rum innan han valdes till ungdomsförbundets ordförande med en enda rösts övervikt. Damberg skulle dessutom ha problem att vinna val.

Thomas Östros, ekonomisk talesman, tillhör också högerfalangen. Men med sin bakgrund i Norrbotten skulle han kanske ändå kunna hålla ihop partiet. Men vinner Östros val? Knappast.

Pär Nuder, tidigare finansminister, lämnade politiken för ett par år sedan, sparkad av Mona Sahlin som ekonomisk talesman. Han skulle ha svårt att ena socialdemokraterna. Och han skulle ha problem att vinna val.

Thomas Bodström, före detta justitieminister, skulle kanske leda Socialdemokraterna till vinst. Men håller han ihop partiet? Vänster-falangen gör knappast high five för Batong-Bodström.

En av de få kvinnor som nämns i spekulationerna är riksdagsledamoten Veronica Palm. Hon tillhör vänsterdistriktet Stockholm stad och skulle få svårt, både att ena partiet och vinna val.

Platsannonsen för den nye S-ledaren borde kompletteras med kravet på att den nye ledaren ska vara spännande och medryckande. Ett av partiets problem i årets val var att de verkade mossiga, renrakade på svar på framtidens frågor.

Men risken är att kandidatlistan då blir ännu kortare.

Följ ämnen i artikeln