Sahlin går inte, det gör snacket

Hon har inte ens antytt att hon ska sluta.

Ändå surrar ryktena.

Vem efterträder Mona Sahlin?

Valet var en katastrof för Socialdemokraterna. Nationellt gjorde partiet sitt sämsta val sedan 1914, 30,7 procent. I den trendkänsliga huvudstaden valde bara vara femte (S).

Under normala förhållanden betyder det att partiledaren har gjort sitt. Han eller hon får gå, trappan städas ovanifrån.

Men Mona Sahlin har behållit formen från sista valveckan då hon var briljant. Lugn, bestämd och med en leende i mungipa. Inte ens i minspelet har hon antytt att hon ser slutet på sin partiledargärning.

Det kan vara rätt strategi. Men den kan lika gärna vara helt fel.

För nu kommer kritiken. Hittills utan att Sahlin nämns vid namn.

I partitidningen Aktuellt i Politiken skriver kampanjveteranen Harald Ullman att ”det rödgröna samarbetet var en katastrof för Socialdemokraternas del”.

Värst var, enligt Ullman, samarbetet med V eftersom de i grunden är emot den marknadsekonomi som större delen av väljarkåren lever i och uppskattar.

Vem var arkitekten bakom det rödgröna samarbetet? Mona Sahlin.

Vem släppte in Vänsterpartiet, trots att de från början inte skulle få vara med? Mona Sahlin.

Om man i dag träffar en aktiv socialdemokrat utanför partitoppen diskuteras en sak. Vem efterträder Sahlin?

Till de hetaste kandidaterna hör Ilija Batljan, 43, landstingsråd i Stockholm sedan i maj. Innan dess var han kommunalråd i Nynäshamn i drygt fem år.

Batljan är i S-kretsar något så ovanligt som akademiker, filosofie doktor på en avhandling om befolkningsutvecklingen. Han har jobbat i flera internationella organisationer, liksom i regeringskansliet.

Under valrörelsen gjorde sig Batljan känd för utspelet om butler i Stockholms t-bana. Och trots att han bara ställde upp i en valkrets fick han nästan hälften av socialdemokraternas personröster i landstingsvalet.

Till de i korridorsnacket heta hör även Stefan Löfven, Metalls ordförande sedan fem år och ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott.

Mot Löfven talar dock hans motstånd mot särskilda kvinnopotter i avtalsrörelserna. Han vill ha låglönepåslag i stället.

Andra aktuella i de spekulativa samtalen är EU-parlamentarikern Åsa Westlund, avhoppade Thomas Bodström, riksdagsledamoten Mikael Damberg, förre riksdagsledamoten Luciano Astudillo och Thomas Östros.

Följ ämnen i artikeln