Nu är det slutsuget på Långa Farbrorn

”Vi lever i en tid där det mest oskyldiga och vackra så lätt misstänkliggörs. En glass får inte vara en glass och tvååringar bär bikinitopp på stranden”, skriver Jennifer Wegerup.

Långa Farbrorn finns inte mer i vår kiosk.

Kanske var han för snuskig. Eller så är det vi alla som är för snusk­iga, i en allt mer sexual­iserad värld.

Där väcker en lång isglass som heter Långa Farbrorn och som barn och kvinnor, och för all del män, går runt och suger på förbjudna tankar. I vår sommarkiosk har Sia Glass-favoriten ersatts av oförargliga Hallonpop.

Långa Farbrorn är ju en rätt speciell sagofigur, vän med lilla flickan Anna. I dag ­hade han troligen aldrig kommit ut i vare sig bok­hyllor eller glassdiskar. ­Madicken och Lisabet hade inte filmats nakna i barnkammaren, Emil hade säkerligen inte fått simma naken med drängen Alfred.

Därför att vi lever i en tid där det mest oskyldiga och vackra så lätt misstänkliggörs. En glass får inte vara en glass och tvååringar bär bikinitopp på stranden.

En värld där vi i vår ängslan alltför tidigt trampar sönder oskuldens rosor.

Utöver den allmänna sexualiseringen av hela samhället, styrd av starka kommersiella krafter (sex säljer som bekant), finns också rädslan. Oron för pedofiler, för bilder som ska spridas på nätet, för vad folk ska tycka och tro.

En rädsla, som om den ­inte motarbetas, allt mer ­begränsar och förlamar vår tillvaro och handlingsfrihet.

Därför att den handlar om mycket mer än vad våra glassar ska heta och om att inte lägga upp fel badbilder på barnen.

Det verkligt farliga och sorgliga är rädslan i det ­offentliga rummet för att tycka och göra fel. Det snäva debattklimatet. Den hårda tonen i sociala medier. Drevet mot dem som vågar kliva utanför det politiskt kor­rekta.

Förstå mig rätt: åsikter ska bemötas, den som sig in i leken ger får leken tåla. Det allvarliga ur demo­kratisk synpunkt är när ­politiker, journalister och andra makthavare inte ­vågar, medvetet eller ­undermedvetet, fatta obekväma beslut eller söka ­debatter utanför de godkända ramarna.

Då blir vårt samhälle ängsligt, enögt och farligt.

Bikinibyxor på, munkavel och skygglappar likaså.

Politiskt korrekta glassar att suga på och allt det andra, viktiga, outsagda, det blir kvar i frysboxen, med locket ordentligt stängt.

Följ ämnen i artikeln