”Kom inte hit” är den nya tidens ”Kör ut dem”

Om 90-talets mest famösa rubrik var ”Kör ut dem” är vår tids motsvarighet det lika obehagligt klingande ”Kom inte hit”.

Natalia Kazmierska.

Nu senast kom det från Torkild Strandberg, folkpartist och kommunens starke man i Landskrona.

Han har tröttnat på att det är så mycket fattiga människor i hans stad.

Med många fattiga invånare blir det nämligen mer sociala problem, alldeles för få bostadsrätter och för lite skatteintäkter till Torkild Strandberg & c:o. Därför vill han stoppa inflödet av fel sorts personer till kommunen.

– Mitt budskap till alla socialbidragstagare är: Flytta inte till Landskrona. Har du problem så vänd dig någon annanstans där du har större chans att få uppmärksamhet, säger Torkild Strandberg till tidningen Sydsvenskan.

Nej – allt är långt ifrån frid och fröjd i den krisdrabbade skånska hamnstaden. Arbetslösheten är hög, barnfattigdomen utbredd. Över 3 000 människor är beroende av försörjningsstöd.

Men till skillnad från utsatta förorter som Tensta och Rosengård så stuvas inte problemen undan i något avlägset miljonprogram långt bort från makthavarna och lattefiken, utan väller upp mitt framför medelklassens ögon, i Landskrona centrum.

I de centrala stadsdelarna, ett sorts skånskt Bronx, ser man de trashade fasaderna, den ökande kriminaliteten och de brända bilvraken.

Och det ser ju inte bra ut, som ni förstår.

Därför klubbade Landskronas politiker enhälligt förra veckan igenom ett förslag som ska piffa upp stadskärnan. Få bort slummen. Minska den ”negativa inflyttningen”, skapa en tuffare ”uthyrningspolicy” och göra området mer ”attraktivt”, för att använda några begrepp ur kommunbyråkratins dokument.

Med renoverade bostadsrätter, blomsterarrangemang och höjda hyror kommer bara välbeställda familjer med bra inkomster att flytta hit, hoppas man.

Till övriga skickar man Torkild Strandbergs budskap. Åk någon annanstans!

Än så länge är det bara en V-politiker och Hyresgästföreningen som försiktigt undrat vart de som inte har råd ska ta vägen i stället.

Och under tiden bekymrar sig twitter-eliten i Stockholm över att Tintin rensas ut från en hylla på ett bibliotek. Man önskar att de kunde ägna ett uns av uppmärksamheten åt den pågående bortsorteringen av människor.

Följ ämnen i artikeln