Så kan du resa gratis – utan att förstöra miljön

Har du slut på pengar och kanske lite klimatångest? Då har du kommit rätt.
De senaste åren har jag rest jorden runt helt gratis – utan att förstöra miljön. Nu är jag redo att avslöja mina knep eftersom jag vill bidra till att rädda världen.

Det borde vara omöjligt, men klimatförändringarna får världen att drunkna och brinna samtidigt. Ändå väntas vi resa mer än någonsin i framtiden. Nya siffror från organisationen World Travel & Tourism Council (WTTC) visar att resebranschen kommer att vara värd 15,5 biljoner dollar 2033 – vilket står för nästan 12 procent av den globala ekonomin. Det är en dubblering sedan 2019 och om prognosen blir sann kommer var nionde jobb att tillhöra resebranschen och turistnäringen om ett decennium.

Det är sanslösa siffror. Varken pandemin eller klimathotet tycks bita på oss. För resa vill och ska vi. Men låt mig slå ett slag för något jag tror och hoppas kommer att påverka siffrorna: virtuell turism. Nej, det är ingen trend – men låt oss starta den ihop.

För mig började allt under pandemin. Då upptäckte jag Window snap; en sajt skapad för dig som är less på din egen utsikt. Window snap låter dig slumpmässigt se vad andra ser när de tittar ut genom fönstret. Du klickar på “Open a new window somewhere in the world” och plötsligt befinner du dig på andra sidan jordklotet. Fågelkvitter i Lima. Regndroppar som smattrar på ett tak i Neapel. Färgglada höghus i Moskva. Att resa har aldrig varit billigare.

Utsikten från Nikolays fönster i Moskva. 

Nästa upptäckt: sajten I Miss My Bar som agerade livlina åt världens alla livsnjutare under pandemin. Tack vare I Miss My Bar kan vem som helst återskapa ljudet från sin favoritpub i sitt eget hem. Sorlet från baren, isbitar mot glas, bartendern som skakar en drink. The show must go on.

Pandemin är över, men mitt virtuella resande har eskalerat. I dag ser jag mer av världen än vad jag någonsin gjort. Nedan är mina tio bästa tips till dig som också vill testa virtuell turism för att spara tid och pengar – och skona miljön.

1. Flyg – utan att flyga

För många börjar resan på flygplatsen. Vi älskar det där pirret i magen som uppstår när flygpersonal pratar för fort om saker få bryr sig om. Tack vare sajten Listen to the Clouds (skapad av svensken Anders Åberg) kan du i realtid höra hur piloter och flygplatspersonal över hela världen kommunicerar med varandra, samtidigt som du slipper stressen över boarding tider och hutlösa matpriser.

2. Platser du inte visste fanns

Att resa handlar inte bara om underhållning. Det handlar även om att växa som människa genom att lära sig om nya kulturer. YouTube-kontot Rare Earth går längre än så. Det låter dig besöka platser som du inte ens visste fanns. Vad sägs om en ö där kvinnorna brukade äta sina män? Eller varför inte besöka staden Furnas mitt ute i Atlanten där de tillagar mat i vulkaner?

3. Gissa var och när bilden är tagen

Storytelling i all ära, men gamification är det säkraste sättet att lära sig nya saker. Det är GeoGuessr – det ultimata spelet för digitala globetrotters – ett bra exempel på. Den omåttligt populära frågesporten går ut på att gissa var i världen bilder är tagna. Du får se slumpmässiga bilder från jordens alla hörn och ska försöka pricka in adressen på kartan. Är det för lätt så testa TimeGuessr där du även ska gissa vilket år bilden är tagen. Jag lyckades pricka in att bilden på skådespelaren Kirk Douglas var tagen i Venedig. Men jag var 1503 meter ifrån den korrekta platsen och bommade tidpunkten med hela nio år. Du får nya upplevelser och minnen från hela världen på bara några minuter. Trollkarlen David Blaine utan mat i en glasbur i London 2003, Halloween-tragedin i Seoul 2022. Intrycken är så många att jag till slut måste vila hjärnan.

4. Vilka djur finns på havets botten?

Vill du vila hjärnan passar den sockersöta sajten Neal.fun särskilt bra. Här kan du se var i världen som det föds bebisar exakt just nu. Och i kunskapsspelet The Deep Sea får du chansen att dyka betydligt djupare än vad du hade vågat i verkliga livet. Space Elevator är nog min favorit. Den visar hur högt upp i atmosfären olika djur, flygplan och moln befinner sig. Missa för guds skull inte att trycka igång hissmusiken.

5. Kattungar i LA och björnar som jagar fisk på natten

För den som drömmer om att få åka på safari är sajten Explore bara ett klick bort. Där hittar du uppemot 100 livesändningar på världens alla djur; kattungar i Los Angeles, fladdermöss i Vietnam, gorillor i Kongo och grizzlybjörnar i Alaska. Här finns allt du behöver för att leka Tintin.

6. 360-videos från spektakulära platser

Men djur är inte allt. På sajten AirPano kryllar det av 360-videos på några av jordens vackraste och mest unika platser. Här kan du uppleva allt från världens mest trafikerade vägkorsning (Shibuya i Tokyo), till den avslappnade stämningen bland ursprungsbefolkningen i den lilla byn Warao i Venezuela.

Before you continue to
YouTube

7. Virtuella promenader i hetaste städerna

Om du föredrar storstäder har jag en glad nyhet att berätta: trenden med virtuella stadspromenader är hetare än någonsin. Vill du testa är det bara att söka på staden och ”quiet virtual walk” på YouTube. Här är några av globetrottern Kevin Kellys favorit-konton: Nomadic Ambience (NYC, Japan, Island), Virtual Japan (Japan), Watched Walker (London, Paris, Spanien) och Keezi Walks (Indien, Kina, Vietnam, Sydamerika).

8. Titta på tv från vilket årtionde du vill

Om du gillar tidsresor kan jag verkligen rekommendera My80stv. Där kan du zappa runt bland otaliga engelskspråkiga tv-program från valfritt år på 80-talet. Eller så väljer du ett helt annat årtionde. Själv hade jag svårt att slita mig från den svartvita 50-talsrullen Evasion som skulle lära nedskjutna piloter hur de flyr i fiendeland.

9. Så låter de mystiska Mayaruinerna

Om du föredrar ljud framför video ska du testa Earth.fm. Det är som ett Spotify med miljöljud i form av gamla hederliga ljudupptagningar från naturen gjorda av riktiga människor. Upplev ljudet av de mystiska Mayaruinerna i Mexiko – eller varför inte njuta av en vintermorgon i den brasilianska regnskogen? Missa inte heller sajten Tree.fm som slumpar fram faktiska miljöljud med tillhörande bild från skogar jorden runt. Jag blir lika glad varje gång jag hamnar i Sierra Nevada och får höra syrsornas sång.

10. Världens alla lokalradiokanaler

Men det är i möten med lokalbefolkningen som den verkliga magin sker. På sajten Radio Garden hittar du nästan världens alla lokalradiokanaler. Om du även vill resa i tiden ska du testa Radiooooo som spelar musik från det land och årtionde du väljer. Sverige på 90-talet? The Cardigans och Eggstone! Kenya på 30-talet? Mwinyi bin Said (väldigt likt tidiga Broder Daniel)! Och bäst av allt: du kan även höra hur musik kommer att låta år 2070 i olika länder.

Let the trend begin!

Följ ämnen i artikeln