Så gör man en trend av nödvändigheten

Försök inte. Ni kommer aldrig övertyga mig om att det är sexigt med gröt.

Den senaste tiden har jag noterat återkommande artiklar på temat ”från fattigmansmat till gourmetkäk” eller ”den nya gröttrenden” i tidningarna. Hajpen handlar om den klassiska, gryniga gegga som de flesta för­knippar med hustomtar, Gunde Svan och 70-talsfrukost på storblommig vaxduk.

Den spännande innematen just nu, enligt folk som har koll. På barerna i New York är det havregryn som gäller, intygar matskribenterna. Var och varannan engelsman sägs gå runt och mumsa take away-gröt med sylt i pappmugg. Medan svenska stjärnkrogar har börjat servera dyr lyxgröt gjord på lokalproducerat quinoamjöl, ekologisk nakenhavre och kanelrårörsocker.

”Gröt har alltid varit utgångspunkten, men inte så konceptualiserat och skarpt som det är nu” säger gröt­entreprenören Lasse Skjønning Andersen till Skånska Dagbladet. Han äger en experimentell grötrestaurang i Köpenhamn och planerar att bygga ett helt imperium, ge ut böcker, starta webbutik, catering, grötläger, mobila grötvagnar som turnerar över världen, you name it.

Spannmålsproducenterna korkar upp champagnen!

Traktorförarna jublar!

Lantmännen beställer ivrigt undersökningar som visar att en majoritet av svenskarna kan tänka sig att äta gröt någon gång i sitt liv. ”Vi längtar efter det genuina som gröt står för”, spår trend­analytiker.

Ursäkta att jag flikar in, men är inte hela grejen med gröt att det är billig föda? 30-öresrätter, om man skippar mjölk?

Att kletet plötsligt hyllas som gastronomins höjdpunkt beror snarare på att trendkänsliga människor har ont om pengar. Speciellt de unga vuxna som har svårt att hitta fasta jobb och trygga inkomster.

De kallas ”hipsters” och har en livsstil som går ut på att maskera billiga saker som coola och häftiga. Eftersom det ses som ohippt att vara fattig.

Att klä sig i farfars gamla­ hängslen kallas därför ”gubbmode”. Att baka eget bröd blir ”surdegstrend”. ”Shabby chic” är ett annat ord för begagnade pinnstolar, och långkok heter plötsligt ”slow food”.

Ja, det är säkert nyttigt, fiberrikt och så vidare. Men först och främst är ju gröt enda alternativet om man ska mätta flera magar och bara har ett par kronor på fickan. Så har det i all fall varit hittills, innan lyx­krögarna kom med sina design­slevar.

Följ ämnen i artikeln