USA gör vad de vill med fångarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det världsomspännande kriget mot terrorismen håller på att spåra ur.

Det har slagit in på två farliga vägar - löjets och laglöshetens.

Borta är höstens entusiasm. Efter de vidriga dåden i USA stod världen enad. Gemensamt skulle terrorismen inte bara bekämpas. Den skulle utraderas.

Nu håller verkligheten på att komma i kapp de stolta deklarationerna. Efter USA:s framgångsrika krig mot talibanregimen i Afghanistan håller stödet på att erodera. Orsak: det blir alltmer uppenbart att världskriget mot terrorismen förs på ett rättsvidrigt sätt.

De listade döms till fattigdom

I Sverige driver kultureliten med FN-sanktionerna. De samlar in pengar, mycket pengar, till de tre svenska medborgare av somaliskt ursprung som står på FN:s svarta lista.

Meningen är att de svartlistade ska svältas ut. Ingen får ge dem pengar, inte ens deras eventuella arbetsgivare. Utan att få veta vad de är anklagade för, utan möjlighet att försvara sig är de och deras familjer dömda till evig fattigdom.

Men hittills har inget hänt dem som samlar in pengar till Abdirisak Aden och hans två kamrater. Ingen har gripits eller förhörts. FN-sanktionerna är med andra ord förlöjligade. De

funkar inte i verkligheten.

Ännu finns ingen misstänkt

I går inledde chefsåklagare Tomas Lindstrand en förundersökning om misstänkt

penninghäleri. Det är samma sak som penningtvätt - alltså att förvandla svarta pengar till

vita. Undersökningen är resultatet av en förberedande undersökning mot den somaliska banken al-Barakaat som den svartlistade trion drev i Sverige.

Men fortfarande finns ingen misstänkt. Om Abdirisak Aden över huvud taget är inblandad går inte att få besked om. Inte heller om det har med terrorism att göra. Vi befinner oss i ett synnerligen otillfredsställande töcken.

På den internationella scenen är övergreppen flagranta. USA bad FN om tillstånd att gå i krig mot talibanerna. När de väl fått detta tillstånd upprättar de en helt egen rättsordning och struntar i internationell rätt.

Fångar i krig - inte krigsfångar

Det sätt som fångarna, bland andra den tillfångatagne svensken,

behandlas på Guantánamobasen trotsar all

beskrivning. Trots att amerikanarna enligt egen utsago är i krig

är fångarna inte krigsfångar. Känn på den logiken.

I stället kallas de för "olagliga krigare". Eftersom den termen inte finns i Genèvekonventionen, som reglerar hur krigsfångar ska behandlas, tycker amerikanarna att de kan göra precis vad de vill. En brännvinsadvokat skulle vara stolt över argumentationen. Fortkörning finns inte, alltså har jag inte kört för fort.

Dagens möte - ett ljus i mörkret

Upprördheten bland världens premiärministrar och presidenter är förvånansvärt begränsad. Det är mer än ledsamt. En av de få som rutit är brittiske utrikesministern Jack Straw, i vanliga fall USA:s bästa kompis.

Men det finns ljus i mörkret. Ett av dem är dagens möte i FN:s sanktionskommitté. Sverige begärde i går att den svarta listan omprövas. Dessutom ska kraven specificeras för vilka som ska kunna sättas upp på listan. I dag räcker det med att någon på amerikanska UD tycker att en person ska upp på listan så hamnar han där.

Svenska UD:s specialist i frågan, Anders Kruse, är på plats. Bättre sent än aldrig.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln