Monsterpumpan – den väger 821 kilo

Det har kommit larmrapporter den senaste tiden om att årets pumpaskörd är i fara.

Odlarna brukar skörda i augusti och lagra pumporna fram till högsäsongen, som kommer med Halloweenfirandet i helgen.

Nu har stora mängder av dessa gyllene gurkväxter krympt, förtvinat och rasat ihop på hyllorna.

Själv lät jag min enda pumpa ligga kvar i landet ända till häromdagen. Då hade den genomlidit en torr sommar, allmän vanvård under hösten, ett antal frostnätter och tio centimeter blötsnö.

Den mådde oförskämt bra.

Nej, det blev inget rekord, den vägde ynka 18 kilo, men det var mitt första blygsamma försök. Köttet var fast, gult och friskt, och testsoppan smakade utmärkt.

Nästa år ska jag skaffa frön som kan producera större pjäser. Atlantic Giant lär vara bra.

De svenska toppresultaten är ganska blygsamma, rekordpumporna ligger runt ett halvt ton, vilket inte är något att skryta med i internationella sammanhang.

För några veckor sedan satte Chris Stevens från New Richmond i Wisconsin i USA nytt världsrekord med en pumpa som mätte 474 centimeter i omkrets och vägde 821,2 kilo!

Enligt Stevens var framgångsreceptet enkelt. Han vårdade sin skyddsling med en exakt blandning av solsken, regn, kogödsel, sjögräs och fiskemulsion. Det sista är en slags sörja av vatten och fiskrens, det vill säga rester från produktionen av fiskolja, som innehåller mycket svavel, fosfor och spårämnen.

Stevens körde sedan själv pumpamonstret på en pickup från sin hemstad till skördefesten i Stillwater i Minnesota, där tävlingen avgjordes. Sedan körde han den vidare till Botaniska trädgården i New York, som uppmärksammar Halloween. Där har en ”mästerpumpakarvare” skurit ögon och mun i rekordpumpan, och där kan den beskådas till och med söndag.

Pumpor har gamla anor. De äldsta kända fröna har hittats i Mexiko. De är mellan 9 000 och 7 500 år gamla.

Halloween är för övrigt ingen amerikansk uppfinning, utan en irländsk, eller snarare keltisk. Det var ursprungligen en slags skörde- och nyårsfest som kallades Samhain och firades vid övergången till vinter. Den kristna kyrkan har i omgångar fåfängt försökt stoppa Samhain- och Halloweenfirandet, bland annat genom att införa Alla helgons dag.

Följ ämnen i artikeln