Mejla

Wolfgang Hansson

Så förändras världen med Joe Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Fyra år med Donald Trump har på många sätt gjort världen osäkrare.

Kommer allt att gå tillbaka till det ”normala” med Joe Biden?

Sannolikt får vi se mer av samarbete och mindre av konfrontation med omvärlden.

Utom när det gäller Kina som blir hans tuffaste och mest omedelbara utmaning.

Joe Biden har ännu inte lagt fram någon omfattande utrikespolitisk plan. Han har fullt sjå att ens få tillgång till de säkerhetsbriefingar som en nyvald president alltid brukar erhålla men som Trump förnekar honom.

Men några saker har han gjort klart.

USA kommer åter att ansluta sig till Parisavtalet. Det är kanske den största och viktigaste förändringen för omvärlden. Med USA på tåget ökar chansen att begränsa temperaturhöjningen i världen och därmed minska riskerna för att det allvarligaste hotet mot mänskligheten de närmaste decennierna ska bli verklighet.

Biden har gjort klart att med honom är det vetenskapen som styr klimatpolitiken och inte klimatförnekarna och att han vill samarbeta med övriga världen.

Kommer allt att gå tillbaka till det ”normala” med Joe Biden?
Foto: Carolyn Kaster / TT
Kommer allt att gå tillbaka till det ”normala” med Joe Biden?

Detsamma gäller bekämpningen av coronapandemin. Jag misstänker att han tämligen omedelbart kommer att återställa USA:s bidrag till världshälsoorganisationen WHO. Han kommer också att konsultera Europa för att hitta en hållbar strategi för att bekämpa viruset.

Med Biden kommer det att bli slut på krypskyttet mot militäralliansen Nato som Trump ägnat sig åt. Biden vill återställa de goda relationerna med USA:s allierade i Europa och övriga världen. Det innebär att världens liberaldemokratiska block potentiellt åter får en mycket starkare ställning på världsarenan vilket innebär mindre handlingsutrymmet för Ryssland och Kina att stärka sitt inflytande.

Oklart med krutdurken

Detsamma gäller diverse ”småpåvar” som passat på att flytta fram sina positioner när Trump låtit USA ta plats i baksätet. Där ingår exempelvis Turkiets Erdogan och Israels Netanyahu.

Däremot är det mer oklart hur Biden kommer att hantera krutdurken Mellanöstern.

Han kommer att vilja upprätthålla USA:s goda relationer med Israel men utan att låta premiärminister Benjamin Netanyahu få allt han pekar på.

Man ska nog inte räkna med att Biden flyttar tillbaka den amerikanska ambassaden från Jerusalem till Tel Aviv även om han motsatte sig flytten. Däremot kommer han att ställa krav på att Israel åter ska börja förhandla med palestinierna om ett långsiktigt fredsavtal.

Biden kommer säkert att bygga vidare på Trumps framgång med att flera arabstater runt Persiska viken har upprättat diplomatiska förbindelser med Israel. Men han kommer att försöka kombinera det med att återupprätta USA:s medverkan i kärnenergiavtalet med Iran.

Ingen lätt balansgång eftersom Saudiarabien och dess allierade Gulfstater numera ser Iran som en större fiende än Israel. Men här kommer han att få starkt stöd av både EU och Ryssland som båda vill att avtalet som ska garantera att Iran inte kan skaffa sig kärnvapen åter börjar fungera fullt ut.

Det skulle kunna bidra till att minska spänningen i regionen och i världen.

Foto: Evan Vucci / TT
”Allt kommer inte att bli som vanligt bara för att Trump försvinner”, skriver Wolfgang Hansson.

Under Trump har USA talat med dubbla tungor gentemot Ryssland. Trump har inte velat säga ett ont ord om president Putin, snarare berömt honom, medan den amerikanska kongressen hållit en tuff linje.

Kräver svar om viruset

Med Biden kommer USA åter att tala med en röst. Om Ryssland inte upphör med sina destabiliserande aktiviteter i västvärlden kommer Putin att få känna av USA:s vrede på ett mer påtagligt sätt.

När det gäller Kina kan vi räkna med att Biden fortsätter på Trumps hårda linje. Inte minst efter att Kina sparkat ut fyra oppositionspolitiker från det lokala parlamentet i Hongkong men följden att samtliga oppositionskandidater lämnat sina platser.

Kinas stryptag på Hongkong är ett direkt brott mot avtalet från 1997 som innebar att den forna kronkolonin skulle få behålla sina friheter i åtminstone 50 år.

Nu måste Biden visa att han är beredd att stå upp mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter och landets försök att ta över positionen som världens supermakt.

Det amerikanska folket kommer också att kräva svar på vad Kina gjorde och inte gjorde för att förhindra coronaviruset att sprida sig över världen.

Men allt kommer inte att bli som vanligt bara för att Trump försvinner. Det går inte att helt vrida klockan tillbaka och radera de fyra år av ökat kaos i världen som den amerikanske presidenten bidragit till.

Frågetecken finns också för Bidens arbetskapacitet. Orkar han resa världen runt och träffa viktiga ledare? Hur många bollar kan han hålla i luften samtidigt? Oavsett vad man tycker om Trump så har han visat på stor energi.

Mycket blir annorlunda med Biden men inte allt.

Men först måste han förmå Donald Trump att börja packa sina flyttkartonger.

Publicerad: