Hur länge stannar Ebba Busch?

Uppges vara intresserad av toppjobb i EU

”KD-ledaren kan alltså inte ens göra en pudel utan att det blir fel”, skriver Lena Mellin.

Var tredje väljare har försvunnit sedan valet.

Förtroendet för henne själv har rasat.

Ebba Busch har problem som partiledare, statsråd och vice statsminister. Hur länge stannar hon?

Nästa höst tillträder en ny EU-kommission i Bryssel och envisa uppgifter gör gällande att KD-ledaren Ebba Busch vill bli den svenska representanten. Hon uppges ha tyckt att det svenska ordförandeskapet i EU var mycket stimulerande.

Den nuvarande titelinnehavaren, Ylva Johansson (S), har visserligen bara suttit en period mot normala två. Men det skulle inte förvåna om regeringen vill byta ut henne mot en från den egna partikartan.

Om Busch längtar bort, vilket alltså envisa uppgifter hävdar, vore det inte förvånande. Det första året som minister kan inte kännas som annat än en besvikelse. Inte mycket har gått hennes väg.

Kristdemokraterna har tappat nästan var tredje väljare sedan valet enligt Aftonbladet/Demoskop. Det svaga vagresultatet var 5,3 procent. Men nu ligger det under den avgörande 4-procentsspärren.

• Förtroendet för Ebba Busch själv har rasat. Valmånaden september 2022 uppgav 42 procent att de hade stort eller ganska stort förtroende för henne. En fjärdedel har ändrat uppfattning sedan dess enligt motsvarade mätning nu.

Det är illa nog. Men ännu sämre för Busch och KD är hennes bleka insatser som energi- och näringsminister och vice statsminister.

I tisdags sade Ebba Busch till Aftonbladet att länder som inte samarbetar med Sverige i kampen mot den grova brottsligheten skulle drabbas av indraget bistånd. Det gällde även Turkiet.

Nästa dag hade hon ändrat sig. Det var en ”felsägning” eller ett ”generellt uttalande”.

Oavsett vilket var både uttalandet i säg och reträtten urkorkad. En fråga som Ebba Busch svarade på handlade om den ”Kurdiska räven” som har turkiskt medborgarskap. Inga länder, varken Sverige eller Turkiet lämnar ut sina egna medborgare.

Det svenska biståndet klarar sig Turkiet dessutom utan. Biståndet via Sida uppgår till 80 miljoner kraftigt försvagade svenska kronor. Mindre än en krona per turk.

Dessutom var Buschs svar redan från början generellt. KD-ledaren kan alltså inte ens göra en pudel utan att det blir fel.

Som oppositionspolitiker var Ebba Busch mer framgångsrik än som minister och vice statsminister. Hennes första val som partiledare var en framgång. Hon var den första som närmade sig Sverigedemokraterna vid en numera nästan mytisk köttbullslunch med Jimmie Åkesson 2019. Det bäddade för den nuvarande Ulf Kristersson-ledda regeringen.

Men sedan valet har det inte gått så bra. Mycket därför att Busch verkar dåligt påläst och uttalar sig om saker som hon inte förefaller kunna.

Den ”Kurdiska räven” är ett exempel. Men minns också trasslet kring elstödet. Det försenades, det blev inte som utlovat och stödet till företagen fick helt göras om jämfört med intentionerna.

Falukorven är ett annat exempel. Första gången Ebba Busch viftade med den var under en radiodebatt i valet 2022. Korven skulle symbolisera de snabbt ökande priserna, framför allt på mat. Det tråkiga för henne är att priserna fortsätter att öka kraftigt.

Det har gått så långt att Ebba Busch verkar tycka att det krävs renomésnyltning. Hon deltog exempelvis i en presskonferens i veckan där sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson presenterade budgetsatsningar på vården. Familj, vård och omsorg är KD:s starkaste områden. Inte Busch ansvarsområden, kärnkraft och företag.

Busch verkar inte ens trivas på jobbet längre. Hon ger ett ängsligt intryck med rädda ögonkast. Men så blir det ju gärna när man trampar i i klaveret.

Ebba Busch är den till tjänsteåren näst äldste partiledaren i riksdagen. I vår har hon suttit på sin post i nio år. En genomsnittlig omloppstid för en partiledare är omkring ett decennium. Hur länge stannar Busch?

Om Ebba Busch ser sig om efter nya arbetsuppgifter skulle alltså inte förvåna. Att den svenska EU-kommissionären är kvinna är dessutom en svensk tradition verkar det som. De fyra som hittills haft uppdraget har i alla händelser varit det. Blir hon den femte?

 

TRE SPANINGAR OM KUNGEN

I fredags flaggades det över hela landet för kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Ingen utom han har suttit så länge. Festligheterna har pågått över hela landet med ett crescendo denna helg. Tvåan på posen är Magnus Eriksson, kung på 1300-talet. Det är 650 år sedan. Tanken svindlar.

Kungens roll är representativ. Men att han har opinionsbildande makt visade sig i bråket om vilka som ska bjudas till utdelningen av årets Nobelpris. Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer skulle komma in enligt Nobelstiftelsen. Men 50 minuter efter hovet anmält tveksamhet ändrade de sig

Mitt intressantaste minne av kungen är intervjun jag gjorde med honom inför hans 70-årsdag. Vi pratade i flera timmar om allt från kungens jord- och skogsbruk på Stenhammars slott till hans och drottningens ständiga kvällsjobb när barnen var små. Ett givande samtal på alla sätt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.