Anden som talar genom snickaren

I kväll visas en dokumentär på SVT om snickaren Sture Johansson. Han används av den 3 000 år gamla anden Ambres som ger kunskap om livet och döden genom denne man.

Sture blev världsberömd på åttiotalet då Shirley Mac-Laine skrev om honom och Ambres i boken ”Ut på yttersta grenen” som sedan blev en film. Fast han känner inte igen sig särskilt mycket i skådespelerskans berättelse och så tyckte han det var så jobbigt när han var i USA och upptäckte alla medier som bråkade sinsemellan om vad som var den rätta vägen, att han slutade släppa fram Ambres under en period.

Vän av ordning tycker kanske att det är konstigt att en snickares kropp ibland tas över av en uråldrig ande som talar om diverse mysterier.

Låt mig då påminna om en ande som kunde dräpa hela folkslag när han blev sur, uppträda som en brinnande buske och hade en hel uppsättning änglar till sitt förfogande. Denne ande befruktade Maria som fick en son som också blev en världsberömd snickare. Tvåtusen år efter korsfästningen talar fortfarande massor av människor med Jesus, vissa hävdar att Jesus talar genom dem. Andra går i kyrkan och blir besjälade av något annat och börjar tala i tungor vilket anses vara särskilt häftigt och fint.

Så det finns verkligen ingen anledning att se ner på andar enbart för att de inte är sanktionerade av kyrkan.

Mänskligheten har i alla tider kommunicerat med andar, gudar, gudinnor, stenar, förfäder eller övernaturliga väsen, eftersom det pågått så länge måste det ju finnas något i denna andliga värld som människor behöver och mår bra av.

Visst, mycket är svårt att hacka i sig men om någon mår bättre av att lägga kristaller på naveln eller kan sätta sig själv i ett större sammanhang genom att knäböja vid en träbit så varför inte? Religioner utnyttjas ju inte bara till att styra och kontrollera människor, de ger ju också tröst och styrka till miljarder vilket måste respekteras.

Var och en blir salig på sin fason, man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad och allt är relativt.

I en värld där vissa kan betala idiotsummor för en handväska, där livets mening kan vara att bli fotograferad på en fest eller jobba ihjäl sig så känns det helt normalt att lyssna på en besatt människa. Vem vet, till skillnad från så många andra, har han kanske något vettigt att säga.

Följ ämnen i artikeln