Mobbningen har stärkt Leijonborg

Mobbningen av Lars Leijonborg har gett resultat. Förtroendet för honom ökar rejält enligt Aftonbladet/Sifo.

Däremot har folkpartiet tagit stryk av ordförandestriden.

Den utdragna striden om vem som ska väljas till folkpartiets ordförande på landsmötet om två månader kulminerade i helgen. Då stod det klart att oppositionen mot Lars Leijonborg slagit rot i partiets starkaste fäste Stockholm.

Men holmgången har, hur underligt det än kan verka, gjort Lars Leijonborg gott. Förtroendet för folkpartiledaren ökar ordentligt enligt Aftonbladet/Sifo.

Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende har gått upp med 5 till 21 procent sedan den förra mätningen i april.

Det är ett rejält och statistiskt säkerställt kliv uppåt. Faktum är att det är en av de bästa siffror som Lars Leijonborg noterat sedan han blev partiledare i mars 1997.

Bland folkpartiets egna väljare har stödet ökat ännu mer. Andelen som har mycket stort förtroende har gått upp från 5 till 12 procent. Andelen som säger sig ha stort förtroende för Leijonborg har ökat från 49 till 56 procent. Ingen av dessa förändringar är dock statistiskt säker.

Men medan ordförandestriden varit bra för Leijonborg själv har den inte gynnat folkpartiet. 16 procent påstår att förtroendet för partiet minskat, en ynka procent att det ökat.

Folkpartisterna själva är mest kritiska, på gränsen till självplågande. Var fjärde fp-väljare anser att bataljen om ordförandeposten mins-kat förtroendet för partiet.

Även om det vid första anblicken kan verka konstigt att förtroendet för Lars Leijonborg ökar när han ifrågasätts finns förklaringar.

Talesättet säger visserligen att alla älskar en vinnare. Men i den här striden finns inga solklara vinnare. Och då går sympatierna i stället till den som är utsatt för klasstryck, i det här fallet Leijonborg.

En direktsänd intervju i Aktuellt häromkvällen gjorde, ur Leijonborgs perspektiv, inte saken sämre. Där satt en bedrövad folkpartiledare i sport-skjorta och såg precis så ledsen ut som man gör när motgångarna hopar sig. Kan det väcka annat än medkänsla?

För övrigt kan meddelas att hos den brittiska speljätten Ladbrokes är Lars Leijonborg en lågoddsare. Hos dem kan man satsa pengar på vem som väljs till folkpartiledare.

Leijonborg ger 1,4 gånger pengarna. Skolborgarrådet i Stockholm Jan Björklund, som lanserats som hans motkandidat, ger 2,75 och Marit Paulsen 10 gånger insatsen.

Sifo telefoninter-vjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 18 personer sent i går kväll.

Följ ämnen i artikeln