Förundersökning mot åklagare om mened

Är en rättsskandal av oerhörd omfattning på väg att avslöjas?

Nio förundersökningar är inledda mot åklagare och poliser som har varit inblandade i det stora kokainmålet i Stockholm.

Misstankarna rör grov stöld, mened, bevisförvanskning och tjänstefel.

Det finns anledning att behandla den nya utvecklingen i rättegången mot Jonas Oredsson och de andra i smugglarligan med betydande försiktighet.

Redan då en ensamseglare för några år sedan greps med 1,4 ton kokain i lasten började det hagla anklagelser om att polisen använt olagliga metoder.

Under rättegången förgiftades luften av diverse invändningar mot åklagaren och vid vissa tillfällen var advokaterna så arga att deras blodtryck torde ha nått alarmerande höjder.
 

Att kriminella anmäler de poliser som utreder dem för dittan och dattan för att ställa till med oreda och problem är för övrigt ett allt annat än okänt fenomen.

Men med allt detta sagt går det inte komma ifrån att den förundersökning som inleddes innan jul vid Riksenheten för polismål och som avslöjades i går av tidningen Dagens Juridik ter sig häpnadsväckande.

Förundersökningsledare och biträdande chefsåklagare Per G Lindell har inlett en stor utredning mot åklagare och poliser vid Rikskriminalen.

• Det rör sig om nio förundersökningar som har delats upp i två grupper.

• Misstankarna gäller grov stöld, mened under rättegången, tjänstefel och bevisförvanskning.

• En av utredningarna handlar om att en BMW utrustades med avlyssningsutrustning utan att det föregicks av beslut i domstol.

• Även det faktum att åklagare Karin Bergstrand först ska ha hävdat att det inte fanns en GPS ombord på smugglarbåten och sen ändrade sig och sa att det visst hade funnits en, men att all information i den var raderad, är föremål för undersökning.

• Den grova stölden rör en anmälan om att poliser ska ha brutit sig in i Oredssons hus i Spanien och tagit kläder.

• Delar av polisens avancerade under cover-operation i Spanien i övrigt utreds.

Lindell säger att arbetet pågår "under högtryck". Det är inte förvånande, då utgången av utredningen kan få stora konsekvenser för de häktade i härvan.
 

Vi bör hålla i åtanke att avståndet från förundersökning till fällande dom är långt. Och att ingen polis eller åklagare är förhörd, än mindre delgiven misstanke om brott.

Men vi kan heller inte utesluta att en rättsskandal av betydande proportioner är på väg att segla upp.

Domen i kokainmålet ska falla den 8 mars. Är det ens möjligt att meddela den så länge det pågår en förundersökning om mened och förfalskade bevis?

Följ ämnen i artikeln