Vem kommer i skjortorna när utbudet blivit för smalt?

Jag gillar skjortor. Kan säkert få ihop ett femtiotal om jag rannsakar alla garderoberna här hemma. Däremot tycker jag inte alls om att köpa skjortor.

Dom finns nämligen bara i barnstorlek numera.

Genomsnittslängden för svenska män är omkring 179,5 centimeter. Genomsnittsvikten är 82,4 kilo.

Det borde innebära att landets klädbutiker skulle erbjuda ett sortiment kläder som i någorlunda utsträckning är baserade på den sortens statistiska fakta. Det vill säga att svenska butiker borde ha kläder för svenska män.

Men det har dom inte. Dom har kläder för långa barn, smala stickor, halvanorektiska grabbhalvor och avfettade snubbar med sexpack eller knarkslimfit.

Vanliga karlar – och dit räknar jag mig själv – som ligger tre kilo över och fem centimeter under genomsnittet göre sig icke besvär. Vi kan titta och känna och drömma, men vi kan fan inte köpa varken skjorta eller kavaj eller kostym som designats för kroppar som närmast liknar size zero.

Jag förstår inte hur dom tänker. Är det viktigare att bara sälja till it-pajasar och börsmäklare med binnikemask än att erbjuda alternativ för olika sorters män i fler storlekar än small?

Vissa märken är värre än andra. Absolut i särklass är Tiger. Den måste man vara katt för att få plats i. Även

J Lindeberg, Filippa K och inte minst H&M väljer att välja bort i stället för att sälja brett. Här finns ingenting att hämta för oss som har babyhullet kvar, och även klassiska svenska herrmärken som Eton, Oscar Jacobsson, Stenströms hänger med i vansinnesdansen.

Efter ännu ett irriterande och förnedrande besök på klädvaruhuset tar jag upp frågan med en god vän, en före detta elitidrottare som ännu håller matchvikten. Men eftersom han bär lite muskler på en vältränad kropp kan inte ens han få plats i modeindustrins barnkläder.

Jag måste nästan alltid köpa XL men det är inte säkert att ens det räcker längre, berättar han. Och eftersom han jobbar med marknadsföring gör han ett tillägg: jag förstår inte strategin? Det är klart att smala människor ska kunna hitta snygga kläder i rätt storlek – men är det bara dom som ska få handla?

Det måste ju finnas normalbyggda eller kraftiga killar som också behöver kläder? Hur korkad är modeindustrin? Varför är utbudet i dubbel bemärkelse så förbannat smalt?

Följ ämnen i artikeln