Åklagare skakas av förtroendekris

Genrebild.

Åtalet mot en åklagare har utlöst en förtroendekris.

Kollegor till den misstänkta är inte imponerade över hur ledningen har hanterat denna illaluktande soppa.

En åklagare vid Södra Åklagarkammaren i Stockholm, kusin till den utpekade gängledaren Ismail Abdo, åtalades i går för två fall av brott mot tystnadsplikten.

Vid det ena tillfället ska hon ha fotograferat en datorskärm som visade sekretessbelagd information från Åklagarmyndighetens interna system om en person som var misstänkt för grovt vapenbrott.

Uppgifterna skickade åklagaren vidare till en släkting, kompletterad med upplysningen att den misstänkte var frihetsberövad.

Den andra episoden rör detaljerad information om mordet på en ung man i Tumba sommaren 2022. Detaljer om vem offret var och hur dödsskjutningen gick till.

Åklagaren, som själv ledde förundersökningen, delgav även denna gång en anhörig informationen.

Information som kan vara hårdvaluta för vissa av hennes släktingar.

Den misstänkta medger, som det heter, de faktiska omständigheterna.

Men åklagaren nekar till brott och säger i förhör att hon inte har avslöjat hemligheter och att hon endast ville ventilera sin uppfattning om mordet.


Hur rimligt det försvaret är återstår att se. Det är upp till rätten att värdera bevisen och kvinnan ska tills motsatsen är bevisad anses vara oskyldig.

Men redan ett åtal skadar förtroendet för de brottsbekämpande myndigheterna.

Minns exempelvis åklagare Per Nichols ord i samband med att en domstolshandläggare ställdes inför rätta som misstänkt för att ha läckt sekretessbelagd information om telefonavlyssningar till ett gäng:

– Det här är mer eller mindre en katastrof för hela maskineriet. För polisen, för åklagare, för domstolsväsendet.

Den här gången är det en åklagare, släkt med en internationellt efterlyst gangsterledare, som misstänks.

Dessutom en åklagare som arbetar vid en av Sveriges tyngsta kammare, där en inte oväsentlig del av gänguppgörelsernas mord och grova narkotikabrott hanteras.

Listan börjar bli besvärande lång. Poliser som inleder relationer med kriminella, personal vid domstol, advokater som har fastnat med hela armen i en syltburk, vissa av dem har rent av dömts till långa fängelsestraff.

Att även Åklagarmyndigheten skulle drabbas var nog bara en fråga om tid.

Men det finns ytterligare en dimension i denna härva.

Källor inom verksamheten berättar för mig om en förtroendekris. Åklagare vid kammaren har, försiktigt uttryckt, synpunkter på hur ledningen har hanterat ärendet.

Det var vid ett informationsmöte i går som personalen fick veta att åtal skulle väckas.

Men eländet har lågintensivt tuggat på sedan i september i fjol, då SVT avslöjade att en åklagare som har utrett grova brott med kopplingar till Foxtrot är släkt med en av de tongivande männen inom det numera raserade nätverket.

I uttalanden till pressen sa hennes chef den gången att han kände till släktskapet, att han hade gjort en generell jävsbedömning och att åklagaren inte var diskvalificerad från att fortsätta utreda grova brott.

– Jag har fortsatt förtroende för henne, förklarade chefen.


En inställning som vållade irritation på golvet. Vad denne chef inte tycks ha förstått är att vare sig jäv föreligger eller ej, utgör den här åklagarens släktband en potentiell säkerhetsrisk.

Hon kan ha osunda lojalitetsband. Hon kan pressas till att läcka med metoder som inte är vackra.

Att det finns personer i den kriminella miljön som är fullständigt hänsynslösa vet inte minst den misstänkta, som ju även var släkt med Ismail Abdos mördade mamma.

Åklagaren omplacerades, en utredning om tjänstefel lades ner i vintras och irritationen på kammaren lade sig.

Visserligen har det ibland undrats vad som kommer att ske med kollegan. Informationen har varit bristfällig och hon har då och då synts till på kontoret, men något slags lugn återvände.

Från ingenstans väcks så plötsligt åtal. Till kollegornas häpnad och stigande olust.

Vid gårdagens möte ville de högsta hönsen först inte berätta hela omfattningen av misstankarna, vidden stod klart först då medarbetare började ställa frågor.

En central aktör i brottsbekämpningen tros ha läckt viktig information ur hemligstämplade utredningar till en släkting som i sin tur kan ha informerat Ismail Abdo.

Visst, det här har inte varit ett enkelt ärende för ledningen att hantera. Kvinnan kan ju inte rå för vem hon är släkt med.

Möjligen kände hennes chefer inte ens till att det pågick en brottsutredning.

Men det här kunde - borde! - ha skötts bättre.

Följ ämnen i artikeln