Ett parallellsamhälle ingen vill prata om

Ibland spårar det ur.

Som förrförra helgen: knivbråk, rånförsök och misshandel som enligt lokaltidningen Nerikes Allehanda ledde till att en kille hamnade på sjukhus med krossad käke.

Det beskrivs som en gigantisk ”okontrollerad fritidsgård”. Hundratals unga, fylla och slagsmål på nätterna.

Minderåriga berusade tjejer bakom svarttonade bilrutor. Jag pratar med fältgruppen som nämner rykten om hur spritflaskor byts mot sexuella tjänster.

Hade skådeplatsen varit Rinkeby eller Rosengård hade vi väl haft livesändningar, kanske amerikanska reportrar som skrev hem om kaoset in Sweden.

Men nu befinner vi oss bland köpladorna längst E20 på närkeslätten – för övrigt bara någon mil söder om famöse polisen Peter Springares arbetsplats i Örebro.

Då kallas sånt här för ”ungdomsstök”.

Jag vet vad jag pratar om när jag säger att Mariebergs köpcentrum inte är världens mittpunkt, för jag växte upp i krokarna och cyklade i brist på andra aktiviter ofta ut hit som tonåring. Ett typiskt shoppingmecka, omgiven av en asfaltsöken med parkeringsrutor.

Precis som Rinkeby en plats i periferin. Ett parallellsamhälle, kan man säga.

Här brinner inte bilarna, bara däcken.

De senaste åren har motorburet folk från länets småorter samlats här för att köra dödsfort och sladda runt. Om Örebropolisen makar sig hit varnar folk varandra med billjusen.

Senast såg socialens fältare unga som surfade på biltak. För även här på landsbygden söker man spänning, action och status.

– Att man har en vodkaflaska i handen gör inte siutationen mindre farlig, säger fältassisten Ali Ali.

Butiksägarna bekymrar sig för skadegörelse, de boende i området har ringt polis tjugo gånger och funderar på att flytta. Nattvandrande föräldrar chockas över vad de ser.

Men övriga Sverige verkar inte bry sig.

Och nån Tim Pool syns inte till.

Fältaren Ali Ali sätter ord på varför: det finns en acceptans för fylle- och epakulturen, som ju ofta går i arv mellan generationer.

– Det sticker inte i ögonen på samma sätt som när unga är missnöjda med sin siuation och kastar sten.

Det sticker inte i ögonen på samma sätt som när unga är missnöjda med sin situation och kastar sten.

Ett kommunalråd har föreslagit en motorstadion åt ungdomarna. Fler vuxna närvarande är lösningen, menar fältarna.

Intressant är att ingen talar om hårdare tag och fler poliser, som i förorterna. Kanske kan man sätta upp en värmestuga för nattvandrarna, en termos med kaffe? föreslår socialnämndens ordförande John Johansson (S), som är noga med att påpeka att jag inte ska dra alla unga vid Mariebergs köpcentrum över en kam.

Så förs ett samtal som handlar om våra barn, och inte de där andras bråkstakar.