De tycks tro att det snart är val igen

Partiledarna hånar och pekar finger åt varandra

Oppositionen hånskrattar åt regeringen.

Ulf Kristersson kallar motståndarna för bittra.

Man kan inte tro att det är 45 månader kvar till nästa val.

På dagen tre månader efter valet möttes riksdagspartierna till valårets sista debatt mellan dem. Den sändes i SVT.

Om man hade trott att diskussionen skulle präglas av samförstånd i en svår tid med galopperande priser, skenande elräkningar och krig nära inpå knuten hade man misstagit sig grundligt.

Stämningen var ungefär som under en valrörelse. Oppositionen mot det regerande laget. Ingen sida levde, precis som under valet, i samma verklighet som motståndaren.

Men det kanske inte är regeringens största problem. Utan de slitningar som finns mellan partierna inom regeringsunderlaget.

Det framstod i avslöjande blixtbelysning under ett par korta minuter under SVT-debatten. Ämnet var en handlingsplan för klimatet som regeringen ska ta fram. Liberalerna anser att regeringens tre partier ska sköta det. Medan Jimmie Åkesson och SD tycker att de självklart också ska ha ett ord med i laget eftersom det som kommer att stå i planen påverkar budgeten.

Partiledarna uppradade inför debatten.

Domaren, det vill säga statsminister Ulf Kristersson (M), svarade inte på frågan vem som hade rätt. Han duckade.

Det är i ett nötskal regeringens största interna problem. L tycker en sak, SD en annan. Kristersson måste välja sida men drar sig in i det längsta.


Det finns de som redan spekulerar i att regeringen kommer att spricka. Att det kommer att bli nyval om ett år eller så. Vet de något som vi inte vet?

Jag tycker kanske att det är att gå händelserna lite väl i förväg. Regeringen tillträdde för mindre än två månader sedan. Det är för tidigt att börja yla om regeringskriser och nyval.

Men jag kan ha fel. Att döma av partiledarnas uppförande under SVT-debatten är de i alla fall mentalt beredda på att snabbt förflytta sig in i en ny valrörelse.

När energiminister Ebba Busch (KD) hävdade att hon var rak och ärlig hånskrattade oppositionen.

Ulf Kristersson (M) påstod att oppositionen var bitter och att han var förvånad över det.

Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S) hånade i sin tur Kristersson för ”innehållet”, alltså det han vill göra.

Nooshi Dadgostar (V) pressade regeringen på hur ett bortfall av 15 000 anställda i offentlig sektor skulle förbättra integrationen av nya svenskar. Hon fick inget svar.

Annie Lööf sade till Ebba Busch att hon skulle skärpa sig och Magdalena Andersson påminde Kristersson om att han, inte hon, är statsminister nu och alltså bör uppträda i enlighet med det.


Så där höll det på. Valrörelse. Inte ett gemensant ansvarstagande för landet.

Ulf Kristersson sade vid minst fyra tillfällen att han vann valet. ”När vi vann valet”, sade han.

Nej, Ulf. Du vann inte valet. Det gjorde inte Ebba Busch heller. Eller Johan Pehrson (L). Samtliga partier i regeringen förlorade. Tappade stöd.

Den som vann valet i det blå blocket var Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Utan honom hade Kristersson inte kunnat bilda regering. Betalningen är ett kraftfullt genomslag för SD:s politik trots att de inte sitter i regeringen.

Jimmie Åkesson bär syn för sägen. Han talar om ”vi” och det är mycket tydligt vad som avses. Regeringen och SD, det samarbete som Åkesson styr med lejonpiska när han har lust.

Till sist en färganalys. Mörka färger påstås skvallra om kris. Sju av åtta partiledare i debatten bar kläder i mörka färger. Ebba Busch i mörkt rött. Andersson, Dadgostar, Kristersson, Åkesson, Bolund (MP) och Pehrson i olika nyanser av blått, grått eller svart. Bara Annie Lööf tyckte livet var kul och hade klätt sig i cerise. Hon muckar snart.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.