Regeringen håller fler shower än Bob Dylan

Ny dag, ny presskonferens.

Gunnar Strömmer & CO kallade i förmiddags till sig journalister för att presentera vad de kallar Sveriges första nationella strategi mot organiserad brottslighet.

Men vänta nu, höll inte justitieministern så sent som i går en föreställning på just det temat?

Visst gjorde han det. Men det var tillsammans med statsministern och finansministern och ni måste förstå att det även finns politiker från andra partier i Tidösamarbetet som vill synas och glänsa och bli intervjuade i tv.

På scenen stod även liberalen Martin Melin, som dessbättre varit tyst sedan han kläckte ur sig att ”det inte är okej att vara kriminell”, sverigedemokraten Richard Jomshof, som dessvärre aldrig är tyst och som senast utmärkte sig med att föreslå att muslimska symboler ska förbjudas samt kristdemokraten Torsten Elofsson, som ingen vet vem det är, vilket sannolikt både han och resten av mänskligheten tjänar på.

– Det är inte bara de brottsbekämpande myndigheterna som ska ägna sig åt att slå tillbaka den organiserade brottsligheten. Kommuner, näringsliv, civilsamhälle, alla måste hjälpas åt, sa Strömmer.

Sant. Men det där är ju saker som den förre rikspolischefen tjatade om i debattartikel efter debattartikel år efter år. Anders Thornberg, om ni minns honom, han ni avpolletterade.

– Lagföringen måste öka, kläckte liberalen som inte tycker det är okej att vara kriminell ur sig.

Tack, vi håller med, vi vet dock sedan länge att alldeles för få mördare åker fast.

– Det är för många vapen i omlopp, morrade sverigedemokraten som dessvärre aldrig är tyst.

Det har, tro det eller ej, inte undgått oss.

– Otillåten påverkan måste bekämpas, förklarade kristdemokraten som ingen vet vem det är.

Ledsen, riksdagsledamot Elofsson, inte heller det här framförandet leder till ditt genombrott.


Det var myndighetssamverkan och visitationszoner och kriminell ekonomi hit och dit och såvitt jag kunde bedöma var mycket lite nytt, även om diverse goda och mindre goda föresatser nu har döpts till någonting så tjusigt som nationell strategi.

Inte mycket att hålla presskonferens om med andra ord, men i ärlighetens namn bör det påpekas att inte heller den förra regeringen primärt kännetecknades av att bjuda in medier endast då den hade någonting att säga.

År ut och år in sprang jag till Rosenbad en gång i veckan för att lyssna på justitieminister Morgan Johansson eller inrikesminister Mikael Damberg.

Inte sällan var deras budskap gammalt. Först en pressträff med utspel de redan tuggat i valrörelsen. Sedan en ny omgång då utredare presenterades. Något år senare togs utredningen emot.

Och hade vi riktigt otur blev det en fjärde presskonferens då lagrådsremissen for iväg och en femte då propositionen var klar och en sjätte då riksdagen voterat.

Det hela utvecklades till ett skämt och till slut var det enda intressanta vilken kostym någon av de socialdemokratiska ministrarna bar just den dagen.

Men nu finns inte ens det att fundera på. Inte nog med att Strömmer bara har två kostymer. Han bar dessutom samma som i går.

De börjar bli så många, presskonferenserna, att jag kommer på mig själv med att fundera på om dessa politiker är ute efter att bräcka Bob Dylans ”Never Ending Tour” i antalet shower.

Bob Dylan.

Jämförelser med artisten bör dock göras med viss försiktighet för att inte bli orättvis.

Vår tids ledande partiföreträdare saknar inte bara Dylans intellektuella förutsättningar och lär till skillnad mot honom aldrig vinna nobelpris.

Evighetsturnén har dessutom pågått sedan sommaren 1988, medan de här sång & dansmännen bara varit igång ett drygt år.

Visa uttalanden byggda på djup kriminologisk insiktsfullhet kom och gick.

– Vi måste bryta nyrekryteringen till gängen, sa liberalen.

– Tillgången till explosiva varor måste reduceras, morrade sverigedemokraten.

– Samhällsviktiga verksamheter bör skyddas, förklarade kristdemokraten.

Sajterna publicerade snart sina texter, radio redigerade inslag, ikväll blir det någon minut på tv, en kolumnist på en kvällstidning satte sig för att peta ihop några elaka rader.

Det är inte bara politiker som håller farsen vid liv. The show must go on.

Gunnar Strömmer på dagens pressträff.