Vi tröttnar på Thailand – finns det inget roligare?

WADI RUM, Jordanien.

”Vår karavan blev medveten om sin litenhet och försjönk i dödstystnad, skamsen och rädd att sätta näsan

i vädret i närvaro av dessa häpnadsväckande bergsmassor”, skrev TE Lawrence i sin berömda skildring av Arabien.

Han red med sina män genom Wadi Rum, en dal där ökensanden är platt som ett golv och bergen reser sig som tvära väggar längs sidorna.

Lawrence var utsänd av det brittiska högkvarteret i Kairo för att förmå de arabiska stammarna att resa sig mot turkarna. Skildringen av färderna genom Mellanöstern under första världskriget tillhör världslitteraturen. Han gick till historien som Lawrence av Arabien.

Beskrivningen av Wadi Rum har satt känslor i rörelse hos generationer läsare: en underbar, avlägsen plats som man kunde fantisera om hemma i läsfåtöljen.

Så sent som 1987 skrev Lonely Planets guide över Jordanien att många drar sig för att ta sig till Wadi Rum eftersom det kräver en viss ansträngning.

Nu ordnar charterbolagen gruppresor över dagen från Aqaba. Man kan ta en taxi också eller köra själv. Från hotellet vid stranden tar det en timme.

Där Lawrence förstummades av öknens storslagenhet finns ett turist-centrum. Frilansande guider tjatar som om jag är den siste mannen de kan tjäna några dinarer på. Vi äter lunch på en restaurang med utsikt över ett berg vars sidor ser ut att bestå av gudomliga orgelpipor eller kolonner. Lawrence gav det samma namn som sin bok. Vishetens sju pelare.

En amerikansk turist bär en t-tröja som säger att han åkt på världens farligaste väg. Den finns i Bolivia. En kvinna har på sin ryggsäck ett märke som berättar att hon flugit ballong över Serengeti i Tanzania.

Stockholmare flyger på shoppingresor till Peking över helgen.

Svenskarna börjar tröttna på Thailand, finns det inget roligare? Indien kanske. Hur är maten?

Inget är längre bort än några timmars flygresa. Den är ofta billigare än taxin till flygplatsen. Vi har lagt jorden under oss och trodde att det inkluderade naturen.

Thomas Edward Lawrence red i ödmjuk tystnad genom Wadi Rum. Han dog när han körde för fort med sin motorcykel.

Följ ämnen i artikeln