Apanaget är mina bäst använda 14 kronor i år

Guldkant för under tjugan Att lägga 14 kronor per år och svensk på kungahuset är en lyckad investering, skriver Lena Mellin.

Är kungen och Silvia och resten av familjen värd 14 kronor om året?

Ja, det skulle jag nog vilja säga. Det och lite till.

I dag är det exakt 40 år sedan kungen och drottningen gifte sig och därmed firar Silvia i dag även fyra decennier som drottning. Det är alltså ett utmärkt tillfälle att lyfta den eviga frågan, behövs kungahuset?

Den kan man direkt svara nej på, det behövs inte. I så fall hade alla världens länder haft en kung eller en drottning på tronen. Det har de inte.

Däremot behövs en enande symbol för landet och i Sverige representerar kungen och drottningen en del av den. Inte hela, men en del.

De fungerar också som dörröppnare för näringslivet under stats­besök, som alltid följs av en tropp från storföretagen och näringslivets organisationer. Det är viktigt för ett ­litet, exportberoende land i världens utkant.

Till det kan läggas att kungahuset också ger guldkant på tillvaron för oss som gillar att titta på fina kläder och smycken.

Kungafamiljen har privata förmögenheter men får betalt för sin officiella verksamhet av skattebetalarna. I år får kungliga hov- och slottsstaten 135 378 000 kronor ur statskassan.

Apanaget ska täcka ­utgifterna för både kungens och kungafamiljens arbetsuppgifter, det vill säga statsbesök, officiella besök, representation, audienser med mera. Det ska också användas för att hålla de elva kungliga slotten med omgivande parker i stånd.

Eftersom vi är knappt 9,9 miljoner till antalet just nu betyder det att kungen, kungafamiljen, slotten och parkerna i genomsnitt kostar oss knappt 14 kronor per person och år.

Många tycker att det är alldeles för mycket och att bara de som gillar kungahuset borde betala för det. Jag skulle vilja invända att det sannolikt är mina bäst använda 14 kronor det här året. En lyckad investering.

Nästa diskussion gäller om man verkligen kan begära att någon ska vara kung eller prinsessa. Nu föds man till uppdraget, eller möjligen gifter sig till det.

I det första fallet tolereras inga avhopp, du måste vara lutheran, uppfostras i Sverige (inga utlandsstudier här inte) och får inte gifta dig utan att både kungen och regeringen sagt ja.

Det är alltså en tillvaro som skulle kallas synnerligen ofri enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Om någon anmälde successionsordningen, en av grundlag­arna, till Europadomstolen skulle sannolikt fällas för omänskliga krav på individen.

Men den diskussionen lever inte ­utanför Republik­anska föreningen. Och den är ­ganska liten.

5 saker att hålla koll på i veckan

Ingen jättefest

I dag är det 40 år sedan kungen och Silvia gifte sig i Storkyrkan i Stockholm. Och eftersom kungen redan var kung var Silvia aldrig prinsessa utan gick rakt på drottningtiteln som hon alltså haft i fyra årtionden. Firas det? Självklart, men inte lika stort som kungens 70-årsdag i april.

EU håller andan

På torsdag håller Europas 28 stater andan. Då folkomröstar britterna om de ska stanna i unionen eller bli det första land som lämnar den. I morgon hålls den avslutande tv-debatten mellan ”remain” och ”leave”. Resultatet väntas bli klart fredag morgon, senast vid sju-tiden.

Urintressant dom

Mark- och miljööverdomstolen avgör på onsdag om det var rätt av Partille att ta ut 300 000 i gatuavgifter av Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson för vägar som de inte använder. Dessutom tvingades de avstå mark utan ersättning. I en tidigare instans fick de rätt i sak men inga pengar.

Jämställt till sist

LO-kongressen avslutas i morgon. Bland annat har ombuden röstat fram den första jämställda ledningen, två män och två kvinnor. Förutom ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är avtalssekreteraren man. 1:e och 2:e vice heter Therese Guovelin och Berit Müllerström.

Löfven pratar säkerhet

Stefan Löfven åker till ­Finland för att bland annat samtala med president Sauli Niinistö och statsminister ­Juha Sipilä om säkerhetsläget. Han ska också delta i de säkerhetspolitiska Gullrandasamtalen på presidentens sommarresidens. Det kan bli en droppe finsk vodka också.