Man kan tro att du är småkär, Ulf

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Globen 19 september 2005

Hej Ulf.

Jag skriver för att be dig att du upphör med att stalka oss. För vi hade glömt allt om dig. Det är sant. Vi har inte tänkt på dig på jättelänge. Men så kommer du dragandes med din nya lunta. Där i står det om oss, "Kuttersmycken", tillhörande "tristfittgeneration". Du har ju verkligen råkoll på oss allihop, Lindorna, Belindorna, Linnorna. Läser du allt vi skriver? I så fall är det ju x-tra sorgligt. Att vi påminner dig hela tiden. Kanske ska du ändå flytta till Norge.

För några år sedan hotade du ju med det. Jag kollade upp vad du egentligen sa då, i slutet av 90-talet. " Nordnorge är magiskt ju. Jag flyttar gärna hit", sa du till Harstad Tidende. En mäklare, Siv Pedersen uttalade sig i Aftonbladet 12/1 -99: "Han har ringt mig och vill att jag ska hjälpa honom att finna ett hus häromkring ... ett hus vid havet för ett schyst pris, det var vad han var ute efter, uppgav han."

Det låter ju kanon, Ulf. Ta chansen nu. Du är ju så rik att du kan få ett fantastiskt hus. Jag skulle slå till på Bergen. Utsikten där är ju helt magisk. Jag tror att norrmännen skulle älska att ha dig där. De gillar "svenskt". De är så snälla där, de skulle säkert låta dig gnälla ostört hela tiden. Du måste i vilket fall gå vidare.

Har du inte märkt att det är nya fräscha tider förresten? Antifeminismen är den nya svarta. Alla vill vara antifeminist. Bildandet av partiet feministisk initiativ, fi, blev bombarderat med recensioner i medierna om hur fula och äckliga och småfeta de var, tanter på kongress. Och Evin Rubar lyckades på egen hand sänka hela Roks, nu skiter alla i kvinnovåld, det är väl ändå lite överreklamerat hela grejen.

Har du missat allt det här? Att alla älskar utviksbrudarna, Carolina Gynning är vår största idol, och ingen gillar längre tråkfeminister som försöker uppfostra utviksbrudar eftersom alla vet att krönikörsdöttrar kommer få skämmas lika mycket som Linda Rosings dotter, en dag.

Så vad är ditt problem? Har du missat att politisk inkorrekthet är det nya PK. Alla vill vara det. Moral är hatordet. Alla vill vara fria och sköna. Alla vill ha rätten att kalla andra för fittor och horor. Vägra kallas horakampanjen är stendöd, förstår du det? Framför allt är det inget nytt med att hata feminister. Det nya är att om du hade skrivit ditt konstnärliga verk "Har du kissat på dig lilla gumman" i dag, så hade ingen brytt sig. Det är nya tider nu. Så sluta drömma om oss. Man kan ju tro att du är lite småkär i oss. Att du hatat oss så mycket att du gått över gränsen.

Men Ulf, jag är inte småkär i dig. Jag är småkär i Mikael Tornving, han komikern. Vet du vad han har gjort i flera intervjuer? Rekommenderat Fittstim till unga killar. Visst är det fint? Eller nej, det tycker du inte. Men fattar du vad jag menar? Vi är ljusår från varandra. Du och jag.

Kanske vill du bara sälja din nya bok och tycker att du hjälpte oss så mycket med Fittstim att nu måste vi hjälpa dig. Är det därför du sprungit tillbaka in i det stora Bonnierförlagets trygga famn och låter de kommersiella bläckfiskarmarna krama om dig ordentligt? För att du vill sälja, sälja, sälja?

Okej, varsågod, jag ska hjälpa dig. KÖP ULF LUNDELLS NYA BOK. DEN HETER VÄRMEN OCH ÄR ... säkert jättebra. Den är tjock för er som gillar tjocka böcker och det är stor bild på Ulf på baksidan. Och många långa meningar utan punkt i. Om ett kallt samhälle som författaren inte känner igen (surprise!), omgärdat av en massa skrikiga fittfeminister som inte vill någon väl. Köp den. Värmen heter den. S a jag det?

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln