Det avgörande var att vi inte låg

Aftonbladet berättade häromdagen om hur Folksam kontrollerar och kartlägger sina kunder i ett register. Socio­ekonomisk situation, etnicitet, medicinska besvär och till och med sexuella vanor hos försäkringstagarna diarieförs noggrant, helt utan kundernas kännedom.

Ni fick kanske en chock. Inte jag.

Försäkringsbolag är de mest sexfixerade institutionerna i Sverige.

Låt mig återge ett av mitt livs mest bisarra telefonsamtal. Jag hade just kommit in på journalisthögskolan, och skulle flytta ihop i ett kollektiv med några vänners vänner i Göteborg.

Jag behövde en hemförsäkring.

Man på försäkringsbolag: ”Hur ser boendet ut?”

Jag: ”Det är jag och Mikael och Emma som ska dela lägenhet.”

Mpf: ”Blir du sambo med någon av dem?”

Jag: ”Ja, båda två, eller vadå?”

Mpf: ”Alltså, är någon av dem din partner?”

Jag: ”Eh, nej?”

Mpf: ”Okej, då rör det sig om en individuell hemförsäkring alltså.”

Jag: ”För att?”

Mpf: ”Du inte löser hemförsäkring som ett par.”

Jag: ”Jaha. Alltså, jag har faktiskt inte träffat Mikael än, det kan ju hända att vi får ihop det. Ska jag återkomma då?”

Mpf: ”Haha, ja det får du göra.”

Jag: ”Räcker det att vi strular lite eller var går er pargräns?”

Mpf: ”Eh, vi kanske kan återkomma till det om det blir aktuellt?”

Det blev aldrig aktuellt, men jag har både före och efter tiden i Göteborg bott ihop med kompisar under våldsamt parliknande förhållanden. Min bästa polare och jag delade lya år efter år, utan att få lösa gemensam hemförsäkring.

Vi hade nämligen inte ett ”intimt förhållande”.

Det var med andra ord inte boendeformen som sådan som intresserade mitt försäkringsbolag. De kunde inte bry sig mindre om att vi delade tvättid, lagade mat ihop, tjafsade om städningen och spelade sällskapsspel ihop på helgerna som vilket strävsamt par som helst.

Det intressanta och helt avgörande för vår försäkringstariff var att vi inte låg med varandra.

Januari är västvärldens mesta göra slut-månad. Oändligt många par får en fnurra på tråden efter de ansträngande helgerna med och släkt och svärföräldrar.

Men tänk på att inte ändra relationsstatus på Facebook till ”it’s complicated” förrän det verkligen är dags att flytta isär.

Under tiden kan ju ditt försäkringsbolag göra en rutinövervakning, konstatera att ni är på väg att glida isär och höja hemförsäkringstaxan till två individuella.

Utropstecknet

Det brittiska parlamentet väntas anta en lag som godkänner framtida regenter oavsett sexuell läggning. Det innebär att förstfödda kungabarn ärver tronen även om mamma drottningen eller pappa kungen är gay, förutsatt att barnet kommer till via artificiell insemination eller med hjälp av en surrogatmamma.

Jag gratulerar redan nu rubriksättare på brittiska tabloider till möjligheten att en framtida kung visar sig vara en ”queen”.

Frågetecknet

Barack Obamas andra period som president kunde ha börjat bättre. Beyonces framförande av den amerikanska nationalsången när han svor presidenteden i måndags visade sig nämligen vara – förinspelat.

The Guardian konstaterar att ”det kanske inte är Watergate, men knappt 24 timmar efter ceremonin har Obama sin första skandal”.

Man kan bara hålla med. Hur ska man nu kunna ta något från Vita huset på allvar de närmaste fyra åren?

Följ ämnen i artikeln