Staden som röstar som hela Frankrike

LOUVIERS. På ytan ser den ut som vilken fransk småstad som helst. Det är den också.

Vilket är precis vad som gör den så ovanlig.

Vi  promenerar i Louviers trivsamma lilla centrum. För en stad med runt 20 000 invånare är butiksutbudet fantastiskt. Här handlar man fortfarande sitt kött i slakteributiken. Man är sällan mer än några hundra meter från ett välsorterat bageri. Caféer och restauranger avlöser varandra och det är fullt på deras uteserveringar.

Det som gör Louviers unikt är att befolkningen här röstar som hela Frankrike. I de senaste tre valen har man röstat fram "rätt" president. I valet 2007 blev Louviers den stad i Frankrike som röstade mest likt hela landet.

Vi beslöt oss för att åka hit för att mäta valtemperaturen inför franska presidentvalet. Som ett alternativ till att bara lita på opinionsmätningar. I den första omgången vann högerextrema Marine Le Pen i Louviers med en procent över mittkandidaten Emmanuel Macron. Nu ställs de två mot varandra.


– Helt klart blir det Macron som vinner, säger Olivier Leblond som håller på att duka av efter lunchen på Brasseriet mittemot staden rådshus. 

– De som röstade på Mélenchon och Fillon i första omgången kommer att rösta på Macron eller rösta blankt.

Han ingår själv i den kategorin. En egen företagare som klagar över de höga skatterna och de generösa bidragen.

– Min mamma som jobbat hårt i 40 år får 950 euro i månaden i pension. Den som inte gjort ett handtag i hela sitt liv får 800 euro. Hur ska det motivera en ung människa i dag att jobba?

Han slår upprört ut med händerna.

Den gamla kyrkan i centrum bär samma namn som sin mer berömda namne i Paris, Notre-Dame. Inne möter oss en tydlig doft av fukt och mögel. Finstämda toner kommer från krykans orgel. Jean Baptiste jobbar extra som kantor i den 800 år gamla krykan.

– Stan har alltid vinglat mellan höger och vänster, berättar han medan han låter fingrarna flyta över tangenterna. Borgmästaren, som är Mélenchon-anhängare, har uppmanat alla att rösta på Macron.


Kantorn tänker inte följa den uppmaningen. Han valde Fillon i första omgången och tänker rösta blankt i dag eller inte alls.

– Jag tycker inte Macron gjorde något förtroendefullt intryck under debatten. Le Pen har inget realistiskt politiskt program. När man hör hennes anhängare låter de som, ursäkta uttrycket, idioter.

Han fruktar att vem som än vinner så kommer Frankrike att vara ostyrbart i fem år eftersom varken Macron eller Le Pen kontrollerar parlamentet.


Kay Boucour kommer promenerande på gågatan med en nyinköpt baugette i handen och en handväska över axeln. Hon beskriver Louviers som en väldigt politisk stad.

– Det har den varit ända sedan förre presidenten Charles de Gaulles tid. Förr var det en arbetarstad men nu är det mer blandat. En typisk fransk stad. Inte särskilt rik men inte heller fattig.

Hon tycker att valet i dag är ett mellan pest och kolera.

– Först hade jag tänkt avstå från att rösta eftersom mitt förstaval inte gick vidare. Men tv-debatten mellan Le Pen och Macron fick mig att ändra inställning. Jag vill inte riskera att Le Pen blir president och kommer därför att rösta på Macron.


Vännerna Michael Gontior och Michel Deloire är på väg att avsluta en sen fredagslunch. Den urdruckna vinflaskan står kvar på bordet ihop med två små espressokoppar.

Den äldre av dem, Michel, är pensionär och oroar sig för att svenskarna ska tro att fransmännen plötsligt blivit högerextremister.

– Så är det inte, slår han fast. Många av de som röstar på henne vill bara visa sitt missnöje med systemet.

Själv tänker mannen i den gula pikettröjan som skrevar med blåjeansen att visa sitt missnöje på ett annat sätt.

– Jag tänker rösta blankt men riva valsedeln i två bitar innan jag lägger den i kuvertet, säger han och visar med handrörelser hur det ska gå till.

Michael vågar inte chansa. Han tänker rösta på Macron.

– Jag är rädd att det annrs finns en chans att Le Pen kan vinna.

Kan han förklara varför Loviers är en så bra termometer på det politiska klimatet i Frankrike?

Han tar en slurk kaffe medan han funderar.

– Inte egentligen. Vi är väl en spegel av Frankrike som ständigt följer pendeln mellan höger och vänster. Just nu går den åt höger. Hade det inte varit för skandalerna kring Fillon hade han säkert gått vidare istället för Macron och blivit president.


TV:n i ena hörnet av krogen visar hur Marine Le Pen tvingas smita ut bakvägen från ett besök i katedralen i Riems för att undvika motdemonstranter. Längst ner tickar de senaste opinionssiffrorna fram, 62 procent för  Macron och 38 för Le Pen.

De två vännerna tror att Frankrike är på väg att förändras. Människor litar inte längre på de etablerade partierna.

– De gamla politiska gardet är på väg att bytas ut. Nu måste socialisterna och de konservativa hitta nya ansikten och nya idéer om de ska kunna komma tillbaka. Det har varit för mycket korruption och skandaler. Det är därför höger- och vänsterextremisterna har gått fram så mycket.

Men det lutar åt att Louviers väljer mittenkandidaten Macron den här gången.