Vårt sug efter trygghet är enormt

Därför blir det nyckelord för årets val

”Det kan handla om vår nationella säkerhet. Det vill säga en ganska senpåkommen insikt om att vi måste satsa betydligt mer pengar på försvaret. ”

Kriget i Ukraina har gjort årets svenska valrörelse mer svårprognostiserad än vanligt, hävdar vissa.

Jag håller inte med. Valet kommer handla om en enda fråga – trygghet. Med stora bokstäver. Mycket stora till och med.

Men var tyngdpunkten inom detta vida begrepp kommer att ligga är ännu oklart.

Det kan handla om vår nationella säkerhet. Det vill säga en ganska senpåkommen insikt om att vi måste satsa betydligt mer pengar på försvaret. Vissa vill till och med återinföra civilförsvarsplikten och intresserade strömmar till Hemvärnet och Lottakåren. Nato-ansökan rycker allt närmare.

Det kan komma att handla om en så trygg marsch in i den klimatstörda framtiden som möjligt. Med el till bilen, flyget och andra transporter, invallade stränder och rädsla för skogsbränder.

Men det kan också handla om trygghet på gator och torg, skjutningar och polisbrist. Eller pensioner som räcker till för det nödvändigaste även för den som jobbat en kort tid av sitt liv. Eller rädslan för att se besparingarna försvinna när börserna sjunker och inflationen tar galoppsprång.

”Vi har ju redan sett hur regeringen ryckte ut som en brandkår så snart priserna på el, bensin och diesel rusade i höjden.”

 

Eller skydd mot prischocker. Vi har ju redan sett hur regeringen ryckte ut som en brandkår så snart priserna på el, bensin och diesel rusade i höjden. Nu hotar även höjda matpriser till följd av ökade transportkostnader och kriget i Ukraina. Kommer det en matprischeck nersinglande från regeringskansliet? Kanske. Bilägare har redan fått en tusenlapp oavsett om de använder bilen eller inte.

Vi lever i en väldigt orolig tid. Det är krig i Europa, ökade spänningar mellan stormakterna, akut klimatkris med torka i Kina, översvämningar på andra ställen och risk för flyktingströmmar på grund av hunger.

Sverige påstås ibland, rätt eller fel, att vara en nation av trygghetsknarkare. Hängslen, livrem och gärna en säkerhetsnål på det.

Den osäkra samtiden i kombination med en, åtminstone påstådd, trygghetstörst gör att trygghet i bred bemärkelse kommer att bli valets ledmotiv.

Men vilket eller vilka partier är bäst på att leverera trygghet? Det eller de blir valets vinnare.

 

Normalt gynnar kriser, även mindre utmanande än dagens, de regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna. Andra partier uppfattas av många väljare som mindre relevanta när krisen bankar på dörren.

Om detta mönster upprepas i valet 11 september är naturligtvis omöjligt att veta. Tills vidare för vi nöja oss med att åse kapplöpningen om att presentera högsta möjliga kompensation för höga priser på bensin och diesel. Utan tanke på tidigare klimatlöften.

”Normalt gynnar kriser, även mindre utmanande än dagens, de regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna.”

Fem saker att hålla koll på i veckan

Riskerar förlust

Ungerns premiärminister Viktor Orban kan förlora jobbet i dagens parlamentsval. Sex partier har enats om en motkandidat. Kriget i Ukraina och omfattande inskränkningar i rättsväsendets oberoende liksom andra radikala samhällsförändringar har lett till omfattande missnöje.

Damberg till Luxemburg

Två månader per år äger EU:s ministerrådsmöten av någon outgrundlig anledning rum i Luxemburg. Dit finansminister Damberg på tisdag för att diskutera hur det går för EU:s ekonomier i skuggan av kriget i Ukraina. Sisådär kan man väl säga med brist på allt möjligt.

Riksdagen granskar

Årets granskning av regeringen som leds av konstitutionsutskottet, KU, har sparkat igång. På torsdag frågas Magdalena Anderssons statssekreterare Emma Lennartson ut om regeringskansliets krishanteringen av coronakrisen. Regerinen har bl a anklagats för bristande dokumentation.

Ny väljarbarometer

I slutet av veckan kommer april månads första väljarbarometer. Den presenteras av Aftonbladet/Demoskop. Förra månaden ökade stödet för de två största partierna, S och M, fick efter kriget i Ukraina ett högre stöd än tidigare. Fortsätter den utvecklingen? Det återstår att se.

Storfavorit

Frankrike är tillsammans med Tyskland EU:s ledande medlemsländer. Nästa söndags presidentval i Frankrike är därför en angelägenhet även för Sverige. Titelinnehavaren Emmanuel Macron är storfavorit. Men får han 50 procent redan i första omgången? Annars blir det en andra valomgång

Veckans citat

”Säg att kriget förvärras och det säkerhetspolitiska läget blir än allvarligare, då måste vi vara öppna för en samlingsregering.”

Magdalena Andersson, statsminister (S) i SVT-intervju

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.