Anklagelserna är allvarligare än vi visste

Jag blev förvånad över att åklagaren försökte få ASAP Rocky häktad för grov misshandel.

Men åtalet visar att anklagelserna är allvarligare än vad som tidigare varit känt.

Att filma sina bravader och publicera en tillrättalagd version av händelseförloppet är ett vanskligt tilltag. Fråga vilken järnrörsviftande sverigedemokrat som helst.

Det finns nämligen en inte obetydlig risk för att de kreativa insatserna avslöjas och de rörliga bildernas hjältar inte bara plötsligt framstår i sämre dager utan även har producerat bevismaterial som kan användas mot dem.

När åklagare Daniel Sunesons utredning i dag offentliggjordes visade det sig att en kvinna i den amerikanska stjärnans sällskap filmat bråket med några unga män en natt i Stockholm och redigerat materialet innan det publicerades på instagram.

Rakim Mayer och två av hans medarbetare påstås ha slagit och sparkat en av killarna. Slag ska också ha utdelats med en flaska som möjligen var trasig. Offret ska ha legat ner under större delen av misshandeln.

Det är sannerligen inte en vacker historia som åklagaren presenterar.

I bevismaterial finns sammanlagt fem filmer. Bland dem stjärnans oredigerade bilder samt två filmer som tidigare inte har publicerats.

Dessutom finns sms i livvaktens och assistentens beslagtagna mobiler i åklagarens arsenal.

Offret fördes i ambulans till sjukhus och hans skador är dokumenterade i rättsläkarintyg. Blåmärken efter slag och sparkar, stick- och skärskador. Troligen även en revbensfraktur.

Åklagare Sunesson förfogar således över ett hyfsat bevismaterial. Det ser solitt ut.

Men åtal ser alltid säkra ut vid en första anblick. Först vid en närmare granskning blir brister synliga.

Det framgår av den så kallade gärningsbeskrivningen att åklagaren inte vet vem eller vilka i den åtalade trion som har använt flaskan.

En osäkerhet som advokat Slobodan Jovicic, en av de bättre i branschen, givetvis kommer att utnyttja.

Det är dessutom och dessbättre så att det är åklagaren som har den fulla bevisbördan. Artisten hävdar att han agerade i nödvärn, en inställning som måste motbevisas för fällande dom.

Nödvärnsrätten är i lagen tämligen vidsträckt. Även den som har använt ett uppenbart oförsvarligt våld kan gå fri, om omständigheterna är sådana att den som har använt sin rätt till nödvärn inte kunnat besinna sig. Nödvärnsexcess, heter det på juridiska.

Men kommer det gå att få rätten att gå med på att en sådan situation föreligger då tre personer misshandlar en person som ligger på marken?

Visst, mycket kan hända under en rättegång och nog tycks Mayer ha blivit provocerad, men det skulle förvåna mig.


PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen