Den fria journalistiken är en del av motkraften

En vecka har gått, en kort tid på en nyhetsredaktion, två skift.

En evighet för folket i Ukraina. 

Det har gått en vecka sedan Ryssland inledde attacken på Ukraina. Nu ökar förtrycket för att förhindra oberoende nyhetsförmedling från fronterna. Med detta upprop visar vi vårt stöd till de oberoende medier som verkar i Ukraina och Ryssland, skriver åtta chefredaktörer och Tidningsutgivarnas vd. På bilden passerar en man ett utbombat hus i Kiev på krigets andra dag.

Jag tror vi alla undrar, finns det en väg tillbaka, kan det bli som det var då, före den 24 februari 2022?

Svaret på den frågan är förmodligen nej. Något brast på riktigt den 24 februari, något vände i världen. Men det som kom istället var inte bara ett brutalt övergrepp på ett demokratiskt land i Europa, ett eko av stöveltramp från förr.

Det kom också en stark motkraft. 

Putin "mötte en mur av styrka han aldrig förväntat sig: Det ukrainska folket", sa USA:s president Joe Biden i sitt State of The Union-tal och för ett ögonblick enades amerikanska politiker i en stående ovation för Ukraina och ambassadören på plats i Kapitolium. En plats som för bara drygt ett år sedan var scen för ett annat angrepp på demokratin.

 

Men det kom också en annan motkraft den 24 februari. Europa och världen agerade snabbt, kraftfullt och tillsammans. Ryssland skars av från banksystem, tillgångar, sporten och kulturen. EU-parlamentet vände dem ryggen, hjälpsändningar, försvars- och sjukvårdsmaterial och vapen beslutades om i rekordfart och skickades till Ukraina. Till och med neutrala Schweiz gick med på tuffa sanktioner. Plötsligt välkomnades flyktingar över gränser som tidigare hårdnackat varit stängda. Men inte alla, som det skamligt nu visar sig. Elon Musk fixade internet och nätverket Anonymous och ukrainska hackare förklarade sitt underjordiska krig mot Ryssland. Vi lärde oss namnet på Zelenskyj, den folkvalda presidenten i grön t-shirt, ständigt uppkopplad, i samtal med sitt folk och världens ledare från gator och bunkrar i Kiev.

Samtidigt, de döda, de skadade och de mänskliga tragedierna som utspelar sig är bortom fattning. Den säkerhetspolitiska ordningen i Europa utmanas.

Bara för att försöka sammanfatta något av det som hänt och som Aftonbladet rapporterat om på en vecka. Två skift på nyhetsredaktionen. En evighet för folket i Ukraina.

 

Att rapportera, att kontrollera fakta, att ta reda på hur det är, att skildra verkligheten och anstränga sig varje minut för att ge en sann och relevant bild är det som är fri och oberoende journalistik. Den fria pressen i Ryssland har länge levt under hot. Nu tog det inte många dagar innan fria medier hotades av ryska statsapparaten som påstod att de spred lögner. Putins regim har bland annat hotat Novaya Gazeta med chefredaktören och vinnaren av Nobels Fredspris Dmitrij Muratov och påstått att de sprider "falska nyheter påhittade av ukrainsk säkerhetstjänst". Nästa steg kan vara att sajterna helt blockeras från att utföra sitt publicistiska uppdrag. Chefredaktören Dmitrij Muratov har svarat på anklagelserna med att de "endast publicerar kontrollerade fakta". Men fakta är exakt vad Putin vill stoppa. Fri press i Ukraina kämpar mot både krig och hotet att tystas om ryssarna lyckas.

 

För att visa vårt stöd till de fria och obundna redaktionerna och journalisterna som finns i Ryssland och Ukraina samlas i dag svenska chefredaktörer från ett stort antal tidningar till ett gemensamt upprop. Ett upprop för alla människors rätt till fri och obunden information. Journalistik är vårt skarpaste vapen mot desinformation och lögner, var de än visar sig.

Tidningarna som deltar i uppropet har stora nyhetsredaktioner och utsända reportrar och fotografer på plats i och runt Ukraina. Vi vill tillsammans med branschorganisationen Tidningsutgivarna manifestera att vi står upp för det fria ordet i Ryssland och Ukraina, vi är en del av motkraften. Du kan läsa uppropet här.  Texten sprids också via sociala medier, på svenska, ryska och ukrainska. Det är ovanligt att olika tidningar går samman och publicerar en gemensam text.  

Men tiden efter den 24 februari 2022 är inte densamma.