Magdalena Anderssons mardrömsstart

• Budgeten riskerar röstas ner • V fortsätter pressa

Det är svårt att tänka sig en motigare start än Magdalena Anderssons i politikens elitskikt.

Hennes budget löper stor risk att hamna i papperskorgen.

Och Nooshi Dadgostar är fortsatt missnöjd med S-ledarens eftergifter.

Frågan är vad som är värst för den nyvalda S-ledaren Magdalena Anderson. Att hennes budgetförslag kan bli nedröstat av riksdagen. Eller Nooshi Dadgostars krav för att medverka till att hon kan bilda regering? Oavsett svaret kan man kort och gott konstatera att ”Magda” befinner sig i en brant uppförsbacke bara två veckor efter hon valdes till partiledare för Socialdemokraterna.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är överens om ett alternativ till regeringens budgetförslag. Det är inte heltäckande men innehåller åtta större politikområden där de tre partierna är överens.

Enligt gällande tidsplan ska riksdagen rösta ja eller nej till budgetramarna på onsdag nästa vecka. Redan på torsdag denna vecka slutjusteras budgetbetänkandet i riksdagens finansutskott.

Regeringen löper då överhängande risk att bli nedröstad. Och statsminister Andersson – om hon blir vald till det uppdraget – att få regera på grundval av en annan budget än sin egen. Det gjorde den avgående regeringen 2015 och 2019. Men, utan att gå in på detaljer, var förutsättningarna annorlunda då.

 
Bakom M, KD och SD finns 154 riksdagsledamöter. Regeringen stöds av 116.

Ett nederlag kan förefalla givet. Men så är det inte. I budgetomröstningens sista omgång kan andra partier ansluta sig till den ena eller andra sidan.

Allting flyter, det enda man vet är att Liberalerna inte vill medverka till att M, KD och SD:s förslag att sänka skatten på bensin och diesel förverkligas.

Pressen på Magdalena Andersson i den här frågan är stor. Statsminister Stefan Löfven sade i somras att han skulle avgå om budgeten röstades ner.

Det vapnet finns inte längre för att hota riksdagen. Som ledare för en övergångsregering kan han varken avgå eller utlysa nyval.

 
Det andra problemet för Andersson handlar i första hand inte om att bli vald till statsminister.

En sådan omröstning skulle hon vinna redan i dag – om inte Vänsterpartiet röstar emot henne tillsammans med partierna i högeroppositionen.

I första hand handlar förhandlingarna mellan Magdalena Andersson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar om vad som ska hända efter statsministervalet. I klartext vilket inflytande V kan få främst under resten av den här mandatperioden, alltså fram till valet i september nästa år.

Det har inte varit helt enkelt att följa Dadgostars kravlista. Den har varit vildvuxen och prioriteringarna har varierat kraftigt.

Men enligt de senaste beskeden från Nooshi Dadgostar handlar det främst om substantiellt höjda pensioner för dem som har de lägsta pensionerna. Det gäller framför allt de som har garantipensioner och alltså har jobbat ganska kort tid av sitt arbetsliv, exempelvis få år eller i lågbetald deltid.

På plats två står högre ersättning i sjukförsäkringen.

 
Men allra viktigast förefaller att få till ett avtal som garanterar Vänsterpartiet ett inflytande i paritet med andra partier, läs Centern, i regeringsunderlaget. Det består i den här tolkningen av de partier som släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

Av de två kvarnstenar som landat runt nyvalda S-ledaren Anderssons hals skulle jag säga att det här är den lättaste.

Dels säger Magdalena Andersson att hon är beredd till eftergifter till Vänsterpartiet under förutsättning att de bidrar till att Sverige får en ny regering.

Nooshi Dadgostar har därutöver själv sagt att Magdalena Andersson är deras kandidat till statsministerposten.

Dessutom har den andra möjliga kandidaten, M-ledaren Ulf Kristersson, meddelat att han inte vill bli statsminister nu. Han bedömer att stödet för honom är för svagt och satsar på att nå posten i valet 2022.

 

Magdalena Andersson har nu till på måndag efter lunch på sig att få till en överenskommelse med Vänsterpartiet. Talmannen gav henne sex dagar till efter avrapporteringen på tisdagen.

Om hon lyckas till den nya tidsgränsen blir det en superdag i riksdagen på onsdag nästa vecka. Utöver budgetomröstningen kan det också bli så att riksdagen då tar ställning till om de vill ha Magdalena Andersson som statsminister eller inte.

Magdalena Anderssons första veckor som partiledare kan utan prut kallas mardrömslika. Sällan eller aldrig har en nyvald partiledare utsatts för samma press.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.