Världen alltmer delad i sin syn på pandemin

I Sverige och många andra länder jublar människor över slopade coronarestriktioner.

Men i Kanada ockuperar ilskna demonstranter stadskärnan i Ottawa i protest mot att de fortfarande ”inte fått tillbaka sin frihet”.

Världen blir alltmer delad i sin syn på hur pandemin fortsatt ska hanteras.

Många av de som protesterar i Ottawa beskriver sig som vanliga människor som vill ha sina liv tillbaka.

De centrala delarna av Kanadas huvudstad är ockuperade av hundratals lastbilar och tusentals demonstranter som blockerar all trafik. Protesterna har pågått i snart två veckor. De grundar sig i ett missnöje bland lastbilschaufförer som kör över gränsen mellan USA och Kanada och måste visa att de är vaccinerade för att få resa in i Kanada.

Men protesterna har snabbt dragit till sig andra grupper som är allmänt missnöjda med de hårda restriktioner som fortfarande råder i Kanada. Här finns antivaxxare och olika högerextrema grupper som viftat med både nazisymboler och den amerikanska sydstatsflaggan. Krav har rests på att premiärminister Justin Trudeau ska avgå och till och med ställas inför rätta för landsförräderi.

Men många av de som protesterar beskriver sig som vanliga människor som vill ha sina liv tillbaka.

Det har gått så långt att stadens borgmästare utlyst undantagstillstånd för att få stopp på protesterna, ”innan någon dör”. Poliser från andra delar av landet skickas till Ottawa för att eventuellt avvisa ockupanterna med våld.

Upprorsmakarna i Ottawa har via sociala medier snabbt fått stöd från högerextrema grupper runtom i länder som USA, Australien och Tyskland. Kändisar som Donald Trump och Elon Musk har uttalat sitt stöd för protesterna som ser ut att sprida sig även utanför Kanada.

”När vissa länder helt avskaffar sina restriktioner blir det ännu svårare för de som har kvar dem att motivera varför.”

Ökad polarisering

Det som händer i Ottawa är ytterligare ett bevis på hur pandemin fortsätter att öka polariseringen i samhället samtidigt som den är på väg att ebba ut tack vare vaccinerna.

Den senaste tiden har vi sett hur bland annat Storbritannien, Frankrike, Danmark och Sverige avskaffat så gott som alla restriktioner. Motiveringen är att covid-19 inte längre är att betrakta som en samhällsfarlig sjukdom.

När vissa länder helt avskaffar sina restriktioner blir det ännu svårare för de som har kvar dem att motivera varför. Särskilt i länder som haft långtgående restriktioner under lång tid. Som Kanada.

Problemet är att även länder som ligger nära varandra gör helt olika bedömningar av hur pandemin fortsatt ska hanteras.

I Tyskland har man exempelvis inga planer på att släppa på restriktionerna. Där krävs fortfarande covidbevis för att bli insläppt på krogen. Den tyske hälsoministern Karl Lauterbach tycker det vore ”helt galet” att redan skrota restriktionerna. Han hävdar att dödstalen då skulle öka markant. Från dagens 60-80 per dag till kanske 300.

Tyskland sägs ännu inte ha läget under kontroll. Men frågan är om det är något land som har det.

”Efter två år har många människor helt enkelt fått nog av inskränkta friheter. Man vill ha sina liv tillbaka.”

WHO varnar

Smittspridningen är fortfarande mycket omfattande i stora delar av världen även om man befinner sig i olika faser av den.

Skillnaden mot början av pandemin är att stora delar av befolkningarna, åtminstone i västvärlden, nu är vaccinerade med två eller tre doser. Det innebär att de som smittas ofta bara får lindriga symtom. Allt färre kräver sjukhusvård och ännu färre intensivvård.

Samtidigt har världshälsoorganisationen WHO varnat för att släppa på restriktionerna för snabbt och för tidigt.

Kina fortsätter också att tillämpa nolltolerans även mot omicron-varianten av viruset vilket lett till omfattande nedstängingar i flera miljionstäder.

I diktaturer som Kina kan myndigheterna vara stenhårda men som exemplet Ottawa visar är det inte lika lätt i demokratiska stater, ens där befolkningen har en hyfsad tilltro till myndigheter.

Efter två år har många människor helt enkelt fått nog av inskränkta friheter. Man vill ha sina liv tillbaka. Covid-19 har i mångas ögon gått från att vara en svår och potentiellt dödlig sjukdom till mer av en vanlig influensa. Då är det svårt att motivera kraftiga inskränkningar i folks vardag.

Kanada är garanterat inte det sista landet där människors ilska kommer att ta sig våldsamma uttryck.