Världen trängde på – i Malmö tingsrätt var det lugnt

MALMÖ. Den civiliserade världen kom till Malmö tingsrätt i form av Greta Thunberg, åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Den civiliserade världen anlände också i form av polisinspektören Per Emmertz, kammaråklagaren Jörgen Larsson och domaren Johan Kvart som strax skulle döma Thunberg.


Åklagaren sa att det var ett drama, den dagen i juli som Thunberg och hennes sex kamrater satte sig vid oljehamnen i Malmö för att stoppa fossilindustrins transportörer. Om man i det ögonblicket kikade på nyheterna i mobiltelefonen kunde man läsa:

JUST NU: BRÄNSLET SLUT – GAZABORNA UTAN EL

OMKÖRDA AV SD – M INTE LÄNGRE NÄST STÖRSTA PARTI

Världen trängde på, och i Malmö tingsrätt var det lugnt.

– Vi sågs för inte så länge sedan, sa lagmannen Kvart till Thunberg när han gick igenom formalia.


Förra gången dömdes hon till dagsböter för ohörsamhet. Efter domen gick hon ut och begick samma brott igen. Åklagaren såg strängt på hennes agerande. ”Uppenbart lagtrots. Rent förakt för lagsystemet. Återfall i brott.” Åklagaren ansåg att rätten borde överväga strängare straff än böter.

Orden var hårda men rösten mjuk.

Ändå kändes det som frid. Hela dagen var fridfull. En kamrat till Greta Thunberg, en nittonåring, deltog i sin rättegång över videolänk ett par timmar tidigare. Han sa samma sak som Thunberg, att klimatkrisen är ett nödläge och att det var hans moraliska skyldighet att sätta sig i vägen för tankbilarna.

Domaren Caroline Rosengren log mot honom.


Nästa åtalade kom inte till rätten. Det ska egentligen kosta 4 000 kronor i vite men åklagaren sa att hon kunde säga att hon hade ny bevisning så den åtalade kan kallas till rätten en gång till utan att straffas för sin utevaro.

– Så får hon en ny chans att inställa sig, sa domaren.

Så hyggliga är vi i Sverige.


Dessa kortvariga förhandlingar var stillsamma och med ytterst få åhörare: alla äldre och med kläder som påminde om 1960-talets mjukismode.

När Greta Thunberg anlände trängdes fotografer och journalister sprang efter och antecknade och stack fram mikrofoner, och unga och gamla anhängare till Thunberg höll sig på blygt respektavstånd.

Thunberg är van vid att folk trängs kring henne. Hon väntade lugnt vid dörren till sal 20, klädd i mjukisbyxor, vandrarkängor och en t-tröja med texten ”Stand up for Science”, Stå upp för vetenskapen.

Ibland fnissade hon.


Domaren Kvart gav ett mer rutinerat intryck än de tidigare förhandlingarnas domare Rosengren. Den muskulöse och gladlynte polisinspektören Emmertz var också rutinerad, fattas bara eftersom han redan hade vittnat mot Thunbergs 19-årige vän.

Han berättade om hur polisen för var och en av klimataktivisterna förklarade att de inte fick sitta på vägen och blockera trafiken, att de måste lyda och om de inte gjorde det skulle de lyftas bort och riskera åtal för ohörsamhet.

Sex av de sju lydde inte. Poliserna lyfte upp dem och satte dem på en gräsmatta.


Domare Kvart frågade Thunberg om hon hade någon fråga till vittnet.

– Hur skulle du känna dig om du var ung i dag och …

– Nej, nej, du får ställa frågor som har bäring på händelsen. Detta är ingen vanlig demokratisk sammankomst. Du får rätta dig efter vad jag säger annars får du böter, sa Kvart.

Thunberg hävdade att hon handlat i nödvärn mot oljeindustrin och dess transportörer. Hon frågade: Vem, vilka, vad är det våra lagar ska skydda?

Industrin?

Eller ungdomen vars framtid förstörs av klimatförändringarna?


Johan Kvart behövde inte lång tid för att bestämma tingsrättens beslut. 90 dagsböter à 50 kronor ska Greta Thunberg betala, plus 1 000 kronor till brottsofferfonden.

– D e n n a gång kan påföljden stanna vid ett högt bötesstraff, sa Kvart.

Det var en sträng avslutning på en stillsam rättegång. I mobilen hade nyheterna rullat vidare:

NATOLÄNDER PRESSAR TURKIET ATT SLÄPPA IN SVERIGE

700 ANSTÄLLDA FÅR LÄMNA VOLVO CARS – 500 KONSULTER FÅR GÅ

MISSTÄNKT SKOTTLOSSNING – STOR INSATS


Och ändå var det här inne, i Malmös fridfulla och nybyggda tingsrätt med kaffemaskiner, godisautomater, vittnesstödjare och politiskt korrekta toaletter utan mans- eller kvinnosymboler, som framtiden stakades ut.