Därför är Brasilien ett hot mot världen

Brasilien sätter ett tragiskt rekord med 4 000 döda på en dag.

Men landets president försöker inte ens stoppa spridningen av nya farliga mutationer.

Jair Bolsonaros nonchalans framstår inte bara som ett hot mot Brasilien utan mot hela världen.

Flera experter beskriver det som pågår i Brasilien som ett biologiskt Fukushima, en härdsmälta utom kontroll.

Vi skulle kunna luta oss tillbaka och tänka att det händer långt bort, det drabbar inte oss. Men så enkelt är det inte.

President Jair Bolosonaro har ända från början tonat ner hotet från coronaviruset. När lokala guvernörer stängt ner vissa delstater har Bolsonaro gått till domstol för att stoppa dem. Han vägrar genomföra en nationell nedstängning med motiveringen att skadorna på ekonomin är mycket värre än effekterna av covid-19.

Han tillsatte nyligen sin fjärde hälsominister och bytte ut en rad tunga ministrar i regeringen i ett försök att rikta bort kritiken från sin egen person.

Hans uppmaning till sina landsmän är att ”sluta gnälla”.

– Snart kommer livet att återgå till det normala, är hans budskap.

”Jair Bolsonaros nonchalans framstår inte bara som ett hot mot Brasilien utan mot hela världen”, skriver Wolfgang Hansson.

Men hur Bolsonaro än försöker skönmåla verkligheten så slår den tillbaka mot hans påståenden om att covid-19 inte är värre än en vanlig influensa.

I går rapporterade Brasilien sina högsta dödstal hittills, 4 195 döda på en dag. Landet har just nu den högsta dödligheten i världen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I mars dog drygt 60 000 människor, dubbelt så många som under den tidigare mest dödliga månaden. Totalt har Brasilien dryga 330 000 dödsfall. Näst flest i världen efter USA, i absoluta tal.

Yngre dör

Brasilianska läkare och experter som uttalar sig i en rad internationella medier är övertygade om att en viktig förklaring till de skyhöga dödstalen är den brasilianska varianten av viruset som tillåtits att härja fritt i landet sedan den upptäcktes i miljonstaden Manaus i Amazonasregionen i slutet av förra året. Den är mer än dubbelt så smittsam som ursprungsviruset. Vilket resulterar i att fler blir sjuka och att fler dör.

Läkare på olika sjukhus i Brasilien vittnar om att ambulanser med svårt sjuka patienter tvingas stå och vänta tills sängplatser blir lediga.

Man har dessutom observerat en kraftig ökning av yngre personer som dör. Åldersgruppen 30-59 år står numera för 27 procent av dödsfallen enligt uppgifter från landets hälsodepartement som redovisas i DN.

Lägg till att det som kallas den brasilianska varianten följs av en eller flera ytterligare fruktade mutationer.

När varianten P.1 upptäcktes i Manaus gjorde Bolsonaro inget för att försöka stoppa spridningen till övriga delar av landet.

En sak är att det är mycket svårt att bekämpa covid-19. Även länder som kämpar hårt misslyckas. Men de försöker åtminstone.

Få länder har en ledare som behandlar den potentiellt dödliga sjukdomen så nonchalant som Jair Bolsonaro. Hans enda konkurrent, Donald Trump, tvingades lämna presidentposten i början av året. Sedan dess har USA fått ner smittspridningen rejält och 40 procent av landets befolkning har vaccinerats. Innan dess rådde ett liknande kaos som det vi nu ser i Brasilien.

Spridning av varianter

Det har redan fått allvarliga följder för Brasilien men kan få det även för övriga världen.

Om mer smittsamma och kanske mer dödliga virusvarianter sprids från jättelandet i Sydamerika kan det öka smittan och dödligheten även i resten av världen.

Så här säger den välrenommerade brasilianske läkaren och forskaren, Miguel Nicolelis verksam vid Duke University i USA, till BBC.

– Brasilien är ett hot mot världssamfundets försök att få pandemin under kontroll. Vi göder nya virusvarianter varje vecka och de kommer att korsa gränserna.

Den ursprungliga brasilianska varianten har redan konstaterats i åtminstone 33 länder, däribland Sverige. Reserestriktioner världen över har säkert bidragit till att den ännu inte fått någon våldsam spridning men ju fler smittsamma varianter som dyker upp desto större blir risken att de vacciner som finns i dag blir mer eller mindre verkningslösa.

Forskningar har exempelvis redan visat att Astra Zenecas vaccin inte biter alls på den sydafrikanska varianten och att även övriga vacciners effektivitet minskar.

De vacciner som tillverkas med modern teknik är visserligen hyfsat enkla att anpassa men varje smittsam virusvariant utgör ändå ett potentiellt hot. Vi ser hur den mer smittsamma brittiska virusvarianten nästan helt tagit över i Europa.

Brasilien har dessutom en väldigt långsam vaccinationstakt eftersom presidenten var sen med att beställa vacciner. Hittills har färre än tio procent av befolkningen fått en dos. Ju längre tid det tar att vaccinera befolkningen desto större risk för nya mutationer.

Ansvaret vilar tungt på Jair Bolsonaro som nästa år tvingas möta väljarna igen.